Roladki wołowe z serem i bazylią
Kolejne roladki z mięsa mielonego lecą na bloga! Uwielbiam je, a Wy? :) Dziś odsłona z serem i bazylią :) Będą idealne także na grilla!
Przepis na 5 roladek:
- 100 g sera żółtego
- 500 g mięsa mielonego z wołowiny
- 1 jajko
- 10 liści świeżej bazylii (można pominąć i dodać do mięsa suszonej)
- 30 g masła (lub smalcu do smażenia)
- pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, płaska łyżeczka słodkiej papryki i suszonej cebuli, duża szczypta suszonego czosnku, duża szczypta chili, łyżeczka ulubionych ziół
Do mięsa wbić jajo, dodać przyprawy. Wyrobić mięso i podzielić na 5 części. Rozpłaszczyć każdą część na desce na kształt prostokąta, ułożyć ser, posypać słodką i ostrą papryką.
Następnie ułożyć dwa liście bazylii, zwinąć boki i uformować roladki.
Smażyć z każdej strony na rumiany kolor na małym ogniu.
Można je także upiec na grillu:)
Są przepyszne także na zimno. Idealne do lunchbox!
B: 27,9
T: 20
W: 0,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
W: 0,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Zrobione. Bardzo dobre!
OdpowiedzUsuńMiło mi:)
UsuńNa zdrowie! Pozdrawiam serdecznie:)