Potrawka z fasolki i cukinii z pulpecikami
Uwielbiam proste i szybkie potrawki warzywne z różnymi rodzajami mięsa lub ryb. Szczególnie w taki upał proste i szybkie jedzenie to zbawienie :) Ostatnio jadam głównie ryby i sałatki, które możecie oglądać na moim instagramie. Ale dziś na blogu wersja z mrożonej fasolki i cukinii z pulpecikami w sosie pomidorowym. Mniam! :)
Przepis na 10 pulpecików:
- 500 g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe do wyboru)
- 30 g smalcu (lub masła do smażenia)
- 1 jajko
- 5 g łusek babki jajowatej (opcjonalnie, dzięki temu pulpeciki są bardziej zwarte)
- 500 g cukinii
- 500 g fasolki szparagowej (mrożona lub świeża)
- 150 g zmiksowanych, świeżych pomidorów
- pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka bazylii, pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki oregano, łyżeczka słodkiej papryki, 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego
Fasolkę ugotować we wrzątku (10-15 minut w zależności czy jest świeża czy mrożona, najlepiej sprawdzać widelcem czy jest miękka). Naciąć skórkę pomidorów, zalać wrzątkiem i poczekać, aż skórka zejdzie, a następnie zmiksować. Do mięsa wbić jajo, dodać przyprawy i ewentualnie łuski babki. Wyrobić mięso, podzielić na 10 części i uformować pulpeciki. Usmażyć na łyżce tłuszczu na rozgrzanej patelni. Następnie wrzucić cukinię i dusić, aż zmięknie. Dodać fasolkę i zmiksowane pomidory. Dusić całość, aż sos trochę odparuje. Można odparować bardziej i zrobić gęsty lub tylko trochę.
Makro (1 pulpecik z przepisu z dodatkami): około 156 kcal
B: 11
T: 10,2
W: 4,5 *
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
W: 4,5 *
Makro (3 pulpeciki z przepisu z dodatkami ze zdjęcia): około 468 kcal
B: 33
T: 30,6
W: 13,5 *
W: 13,5 *
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
MIelona fasolka szparagowa? Na ile osób jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńSłownik mi poprawił - oczywiście miało być mrożona :) Dziękuję za zwrócenie uwagi. Przepis jest na 5 porcji po 2 pulpeciki lub 2 ogromne po 5 pulpecików, albo 2 porcje po 3 pulpeciki i jedna z czteroma. Do wyboru do koloru - kto ile zjada tyle wybiera, stąd przeliczyłam przepis na 1x pulpet :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!