TRYB JASNY/CIEMNY

Gołąbki z liści botwinki z sosem pomidorowym

Macie jeszcze zapasy botwinki? Wyciągajcie szybko, bo na bloga właśnie trafił kolejny przepyszny przepis! Tym razem na cudowne, malutkie gołąbki z liśćmi botwinki :) Pychotka :)

Przepis na 10 mini gołąbków:
  • 400 g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe do wyboru)
  • 1 jajo
  • 200 g liści botwinki (potrzeba 20 średniej wielkości liści)
  • 50 g przecieru pomidorowego 
  • łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka suszonej cebulki i pół łyżeczki suszonego czosnku, łyżeczka majeranku, odrobina słodkiej papryki i inne ulubione zioła
  • szklanka wody
Mięso wymieszać z przyprawami i wbić jajo. Dokładnie wyrobić i podzielić na 10 części. Następnie na desce układać po 2 liście (tak, aby na siebie nachodziły).
Na liście nakładać mięso mielone z dodatkami. Zwinąć brzegi do środka.
Następnie zwinąć całość jak roladkę. 
Ułożyć gołąbki w garnku i zalać połową szklanki wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut (najlepiej sprawdzić widelcem czy są dobre). Można również przygotować gołąbki w wolnowarze (niecałe 3h, low, pod koniec dodać przecier). Następnie rozrobić przecier w połowie szklanki wody. Zalać gołąbki i chwilę dusić razem, aż całość raz zabulgota, a następnie wyłączyć i podawać. 
 Gołąbki są bardzo delikatne, mają ciekawy smak botwinki :)
Makro (1 gołąbek z sosem pomidorowym): około 67 kcal
B: 9,5
T: 2,7
W: 1,5 *

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. Do makroskładników została wliczona cała botwinka. Niestety nie znalazłam wartości dla samych liści botwinki.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva