Zupa gołąbkowa
Powoli na straganach pojawiają się młode warzywa, które uwielbiam. I tak mi przyszło do głowy zrobić przepyszną zupkę a'la gołąbki z kalafiorowym ryżem. Co powiecie na taki pyszne danie gotowe w 30 minut na zakończenie długiego wekendu majowego?:)
Przepis na około 6 porcji (na garnek około 4l):
- 2 litry wody
- 300 g młodej kapusty
- 300 g surowego kalafiora
- 500 g mięsa mielonego (ja wybrałam łopatkę wieprzową)
- 100 g cebuli
- 50 g przecieru pomidorowego
- 30 g smalcu (lub masła do smażenia)
- łyżka soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chili, łyżeczka majeranku, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego
Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy i zagotować.
Wrzucić posiekaną w paski młodą kapustę i gotować około 10 minut. W tym czasie posiekać cebulkę w kostkę i podsmażyć na tłuszczu na rumiany kolor. Dodać mięso mielone i podsmażyć razem z cebulką, a następnie wrzucić do garnka. Gotować około 5 minut, a następnie wrzucić starty na tarce surowy kalafior (jak ryż) oraz dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze około 3 minutki, aż kalafior zmięknie, a przecier się rozpuści.
Podawać od razu lub zostawić pod przykryciem, aż smaki się przegryzą. Zupa jest wtedy lepsza. Można ostudzić i przechowywać w lodówce około 3 dni.
Makro (1 porcja zupy z 6 z łopatką wieprzową): około 291 kcal
B: 15,3
T: 23,4
W: 5,8
W: 5,8
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Zupka super. Umieściłam ją w fitatu, oczywiście z dopiskiem w tytule skąd pochodzi. Oczywiście, jeśli sobie nie życzysz, to usunę
OdpowiedzUsuńMiło mi :) Nie mam nic przeciwko, gdy ktoś uczciwie dodaje dopisek :)
UsuńSmacznego i pozdrawiam!
Kalafior zamiast ryżu to świetny pomysł (tak myślę) również w normalnych gołąbkach. Dzisiaj wypróbuję - jeśli uda mi się w okolicy kupić odpowiednią kapustę :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:) Mam nadzieję, że będzie smakować!
UsuńPozdrawiam:)