"Salceson" z bakaliami czyli chocolate chouriço
Chocolate chouriço to portugalski deser popularny w rejonach Algarve. U nas w Polsce znany jako "Salceson" lub "Kiełbasa czekoladowa". Wiecie już o czym mowa?:) Ta pyszna kiełbaska w mojej wersji jest bardzo prosta do przygotowania bez pieczenia. Trochę przypomina czekoladowy blok z czasów PRL, który znajdziecie na blogu tutaj [klik] lub kokosowy z przepisu tutaj [klik]. No to jak? Próbujecie?:)
Przepis na 1 "Salceson" (około 10 grubszych plasterków):
- 100 g masła (ewentualnie oleju kokosowego)*
- 15 g kakao
- 20 g odżywki białkowej o smaku orzechowym (lub mąki kokosowej albo mleka kokosowego w proszku, ewentualnie 40 g mąki migdałowej)*
- 50 g posiekanych orzechów laskowych (lub migdałów)
- 50 g wiórków kokosowych (można dodać mieszanki innych orzechów lub odrobinę sezamu albo maku)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (używając odżywki białkowej nie trzeba dużo dodatkowo dosłodzać)
- opcjonalnie: 5 g kakao lub 10 g inuliny (albo innego zmielonego słodzika) do obtoczenia
*Można użyć oleju kokosowego, ale masę trzeba będzie wylać do foremki (np keksówki) i nie powstanie forma "kiełbaski".
*Najsmaczniejsza wersja jest na bazie odżywki lub kokosowego mleka w proszku.
Masło rozpuścić na małym ogniu. Zdjąć z gazu, dodać kakao i odżywkę. Wymieszać łyżką. Wrzucić bakalie, posmakować i ewentualnie dosłodzić.
Na tym etapie powinna powstać bardzo bardzo gęsta masa z której bez problemu można uformować baton, kulki lub inne kształty. Tak powstałą masę wyłożyć na foliowy woreczek lub folię spożywczą.
Na tym etapie powinna powstać bardzo bardzo gęsta masa z której bez problemu można uformować baton, kulki lub inne kształty. Tak powstałą masę wyłożyć na foliowy woreczek lub folię spożywczą.
Uformować wałeczek, zwinąć brzegi woreczka i docisnąć całość, aby powstała "kiełbaska". Wstawić do lodówki na godzinkę lub dwie, aby stężała. Deser można przygotować dzień lub dwa wcześniej. Następnie obtoczyć w kakao lub zmielonym słodziku (na zdjęciu "Salceson" obtoczony w białej inulinie). Kroić plasterki i jeść :)
"Salceson" przechowywać w lodówce przez około 4-5 dni lub zamrozić na dłużej :)
Makro (1 plasterek, "Salceson" na bazie masła, odżywki, wiórków i orzechów laskowych z inuliną): około 155 kcal
B: 3,1
T: 14,7
W: 1,1 *
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
W: 1,1 *
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz