Rolada wołowa z papryką i pieczarkami
Szaleństwo w poniedziałek? Czemu nie :) Danie obiadowe na minimum 2 dni w 30 minut? Wiem, że takie uwielbiacie, więc łapcie kolejną propozycję :) Dziś na blogu wołowa rolada z pieczarkami, czerwoną cebulką i papryką. Palce lizać :)
Przepis na 1 roladę (około 10 grubych plastrów):
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 100 g czerwonej papryki (lub innej)
- 100 g pieczarek
- 1 jajo
- 50 g cebuli (czerwonej lub zwykłej)
- 15 g smalcu lub masła do smażenia cebulki
Cebulkę posiekać w małą kostkę i podsmażyć na tłuszczu na patelni. Do miski wbić jajo, dodać mięso, cebulkę i przyprawy.
Wyrobić, aż składniki się połączą, a następnie wyłożyć na papier do pieczenia lub silikonową matę.
Uformować prostokąt o wymiarach około 35x20cm. Na mięsie ułożyć pieczarki posiekane w plasterki i paprykę pokrojoną w paski.
Posypać pieprzem i ostrą papryką. Zwinąć roladę od szerszej strony i dokładnie docisnąć brzegi i całość.
Piec 30 minut w 170 stopniach. Najlepiej zostawić na kilka minut w uchylonym piekarniku, aż rolada dojdzie.
Wyrobić, aż składniki się połączą, a następnie wyłożyć na papier do pieczenia lub silikonową matę.
Uformować prostokąt o wymiarach około 35x20cm. Na mięsie ułożyć pieczarki posiekane w plasterki i paprykę pokrojoną w paski.
Posypać pieprzem i ostrą papryką. Zwinąć roladę od szerszej strony i dokładnie docisnąć brzegi i całość.
Piec 30 minut w 170 stopniach. Najlepiej zostawić na kilka minut w uchylonym piekarniku, aż rolada dojdzie.
Smakuje zarówno na ciepło jako element obiadu lub na zimno na kanapkach lub do lunchbox :)
B: 10,2
T: 12,2
W: 0,8
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Po nieudanej próbie z roladą marcepanową, ta wyszła pyszna :) Polecam dodać papryczkę chili do cebulki, jeśli ktoś lubi troszkę pikantniej :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że smakowała! :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Jutro biegusiem po mięsko
OdpowiedzUsuńA ostatnio robiłam z koleżanką pizzę na spodzie z kalafiora . Na odległość przez kamerkę. Ona w Niemczech a ja w Hiszpanii. Kupiliśmy te same składniki. Fajnie było..
Mega!:)
Usuń