Paluszki rybne w delikatnym cieście
Kolejny fast food w wersji prostej i zdrowej oraz niskowęglowodanowej? Deal! Łapcie pyszne paluszki rybne. Jestem pewna, że posmakują i dorosłym i dzieciom :) Są genialną zagryzką, przekąską, idealne także na lunch czy obiad :)
Przepis na porcję ze zdjęcia (około 2 porcje, 2 filety rybne, podobną panierkę w pysznej sałatce z nuggetsami znajdziecie tutaj [klik]):
- 250 g - 2 filety z białej ryby (dorsz, szczupak lub inna wyfiletowana ryba z niewielką ilością ości)
- 2 jaja
- 15 g mąki kokosowej*
- 30 g masła (lub smalcu do smażenia)
- duża szczypta soli, szczypta pieprzu, pół łyżeczki papryki, łyżeczka ulubnionych ziół
*Bez obaw, ten rodzaj mąki idealnie pasuje do ryby z dodatkiem przypraw:)
Zanurzyć paski ryby w cieście i smażyć na rumiany kolor z obu stron na małym ogniu na niedużej ilości rozgrzanego na patelni tłuszczu. Panierka powinna starczyć idealnie na 2 nieduże filety ryby. Danie jest świetne zarówno na ciepło jak i zimno do lunchboxa :)
B: 30,7
T: 22,4
W: 1,5
W: 1,5
Makro (1 porcja z 2 ze szczupakiem): około 342 kcal
B: 31,5
T: 22,5
W: 1,5
W: 1,5
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
OMG jakie to jest pyszne. W końcu moja ryba się nie rozpada a syn prosi o dokładkę.dziękuję😍
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, smacznego i na zdrówko!:)))
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Nienawidzę mąki kokosowej ale z rybą postanowiłam spróbować.To był strzał w dziesiątkę.Z przyprawami mąka jest prawie niewyczuwalna.Pyszne.Korzystam z pani przepisów i ten będzie jednym z ulubionych.
OdpowiedzUsuń