Kotlety mielone z botwinką
Sezon na botwinkę trwa... Co powiecie na kolejne wykorzystanie liści botwinki? Tym razem w postaci pysznych kotlecików mielonych z botwinką :)
Przepis na około 10 kotlecików mielonych:
- 500 g mięsa mielonego (np z łopatki wieprzowej)
- 1 jajo
- 100 g liści botwinki
- 30 g cebulki
- 30 g tłuszczu do smażenia (np masło lub smalec)
- opcjonalnie: łyżeczka łusek babki jajowatej
- pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, szczypta oregano, bazylii, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chili
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu. Liście posiekać w małe kawałki (lepiej nie używać łodyg jeśli są twarde). Wrzucić do mięsa razem z cebulką, wbić jajo i dodać przyprawy. Wyrobić całość.
Ufomować 10 kotlecików i usmażyć na tłuszczu. Smażyć na małym ogniu z każdej strony.
Makro (1 kotlecik z łopatki wieprzowej): około 162 kcal
B: 8,9
T: 14,5
W: 0,7 *
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
W: 0,7 *
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Ja robie takie kotleciki ze szpinakien i z tarta Mozzarella, Sa pyszne z zielenina.
OdpowiedzUsuńPychotka!
UsuńPozdrawiam :)