Cynamonowe muffinki z chipsami kokosowymi
Wilgotne, strasznie proste w przygotowaniu i gotowe do jedzenia w ciągu 30 minut? Kto uwielbia różnego rodzaju muffinki zerka na bloga! Dziś serwuję Wam wersje cynamonowo-kardamonową z chrupiącymi chipsami kokosowymi bez miksera:)
Przepis na 5 sztuk:
- 100 g mleczka kokosowego (z puszki wymieszana część stała razem z wodą)
- 3 jaja
- 35 g mąki kokosowej
- lyżeczka cynamonu, pół łyżeczki kardamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g chipsów kokosowych do posypania
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia do posłodzenia
Wszystkie składniki razem wymieszać na gładką masę (można osobno ubić białka, ale nie trzeba).
Dodać przyprawy.
Wyłożyć masę do foremek. Można użyć papilotek lub upiec bez.
Posypać chipsami kokosowymi. Piec około 25-30 minut w 170 stopniach.
Najlepiej smakują na gorąco!
Są też pyszne na drugi dzień z lodówki :)
Makro (1 muffinka z 5): około 140 kcal
B: 6,1
T: 10,9
W: 2
W: 2
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Muffiny wcale nie są dobre. W posmaku są słone :(
OdpowiedzUsuńA czym były "słodzone"? Warto użyć trochę erytrolu lub stewii. Ja je robiłam bez tych dodatków i wyszły słodkie - mleczko jest słodkie, mąka słodka, cynamon. Nie wiem skąd słony posmak, bo w przepisie nie ma nawet soli do ubicia białek.
UsuńPozdrawiam!