Schab z majerankiem pieczony w piekarniku
Soczysty i kruchy schab z piekarnika... tego jeszcze nie było na blogu! Nadrabiam więc i dziś wrzucam Wam przepis na pyszne mięsko :) Voila!
Przepis na kawałek o wadze około 1,5kg:
- 1,5 kg schabu w kawałku
- łyżeczka słodkiej papryki, półtora łyżeczki majeranku, kilka igiełek rozmarynu, pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, szczypta chili, łyżeczka kurkumy, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pokruszony liść laurowy
- 10 g smalcu lub masła do smażenia
Wszystkie przyprawy wymieszać razem, a następnie natrzeć mięso z każdej strony. Wstawić do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie obsmażyć mięso z każdej strony na smalcu na patelni. Następnie przełożyć schab na blaszkę do pieczenia razem z tłuszczem z patelni. Przykryć schab papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Najlepiej umieścić w piekarniku równocześnie naczynie z wodą tak, aby woda parowała, co zagwarantuje kruche i soczyste mięso. Piec około 70-80 minut. Po 30 minutach odwrócić schab na drugą stronę i piec dalej. Po godzinie zdjąć papier i sprawdzić widelcem czy schab jest miękki i upieczony. Jeśli nie to piec jeszcze 15-20 minut i ponownie sprawdzić. Schab można podawać na gorąco lub ostudzić i przechowywać w lodówce jako "wędlina" na kanapki.
Makro (1 z 10 porcji schabu): około 212 kcal*
B: 27
T: 11,5
W: 0
*Lepiej zważyć mięso przed pieczeniem, a następnie po pieczeniu podzielić na porcje, ponieważ zmienia się waga i ilość makroskładników i 100 g przed pieczeniem nie jest równe 100 g schabu po pieczeniu.
W: 0
*Lepiej zważyć mięso przed pieczeniem, a następnie po pieczeniu podzielić na porcje, ponieważ zmienia się waga i ilość makroskładników i 100 g przed pieczeniem nie jest równe 100 g schabu po pieczeniu.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz