Mazurek marmurkowy (na zimno, bez jaj)
Idą święta i wszyscy powoli szukają przepisów na mazurki;) Dziś na blogu pojawił się kolejny przepis na pyszny, okrągły mazurek "na ostatnią chwilę". Tym razem w wersji całkowicie bez pieczenia w 5 minut z marmurkowym wzorkiem;) I tylko 4 składniki! Zjadłam go z rodziną prawie na raz! Uwierzcie mi, że jest pyszny :)
Przepis na 1 mazurek:
- 50 g masła
- 100 g wiórków kokosowych (można zastąpić zmielonymi migdałami)
- 50 g masła orzechowego
- 50 g czekolady gorzkiej min 85÷
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Masło z wiórkami zmiksować w blenderze z końcówką do rozdrabniania.
Można także użyć miękkiego masła zagniecionego z wiórkami na jednolitą masę. Posmakować i ewentualnie dosłodzić wybranym słodzidłem (uważam, że jest to zbędne, mazurek wychodzi i tak bardzo smaczny). Wyłożyć masę na papier do pieczenia lub folię spożywczą ułożoną na talerzu. Uformować okrągły mazurek z nieco wyższymi bokami. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na spód wyłożyć masło orzechowe i delikatnie rozsmarować.
Na masło orzechowe wyłożyć kleksami czekoladę.
Wykałaczką delikatnie wymieszać obie masy w dowolny sposób tak, aby powstały marmurkowe smugi. Wstawić do lodówki na godzinę.
Po godzinie można już zajadać pyszny mazurek :)
Jest naprawdę przepyszny! Znika w minutę :)
Makro (1/4 mazurka z przepisu z masłem migdałowym i wiórkami): około 400 kcal
B: 5,3
T: 38,4
W: 4,7
W: 4,7
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Zrobione, jutro spróbuję ale przepis banalnie prosty, dziękuję ❤️
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że był przepyszny :))
UsuńPozdrawiam serdecznie!