Jagodowe batony "Brownie"
Weekend oznaczaaa... słodki przepis! Co powiecie na batoniki w wersji z jagodowym twarogiem lub mascarpone? A może gęsta pasta kokosowa dla tych, którzy unikają nabiału? Z Brownie, wiórkami i kakaową posypką? A może migdały? Tak czy siak są przepyszne! Zaglądajcie na bloga po przepis :)
Przepis na 12 batonów:
- 250 g twarogu (można zastąpić mascarpone lub pastą kokosową z odrobiną wody w wersji bez nabiału)*
- 20 g mielonych orzechów (lub wiórków kokosowych)
- 100 g jagód (lub innych jagodowych owoców: borówki, jeżyny, truskawki)
- 4 jaja
- 100 g oleju kokosowego (lub masła)
- 100 g czekolady gorzkiej min 85%
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
- opcjonalnie: odrobina kakao do posypania batoników
*Należy do około 50 g pasty dodać odrobinę wody i wymieszać tak, aby cała masa przypominała gęsty serek mascarpone lub twaróg.
Olej kokosowy (lub masło) roztopić razem z drobno połamaną czekoladą. Ostudzić.
Jaja zmiksować (2 minutki wystarczą), a następnie wlać ostudzoną masę i krótko zmiksować do połączenia składników. Wylać na dobrze wysmarowaną tłuszczem blaszkę lub silikonową matę do pieczenia (o wymiarach 40x25cm). Piec 10 minut w 170 stopniach.
W czasie pieczenia przygotować masę.
Do rondelka wsypać jagody, dodać 3 łyżki wody i chwilę gotować. Następnie zdjąć z ognia i wrzucić rozgnieciony widelcem twaróg (albo mascarpone lub pastę kokosową).
Wsypać również wiórki (lub orzechy) i dokładnie wszystko wymieszać. Powinna powstać gęsta, ale nie sucha masa. W tym momencie można ewentualnie dosłodzić masę słodzidłem po spróbowaniu. Upieczony spód przekroić na 2 równe części. Na 1 część wyłożyć masę.
Drugą część przekroić na 12 równych kawałków i ułożyć je na jagodowej masie.
Docisnąć. Posypać kakao i pokroić na 12 równych batoników wzdłuż przekrojonej górnej warstwy Brownie. Batoniki przechowywać w lodówce przez 3-4 dni lub zamrozić na dłużej.
Są bardzooo czekoladowe z przepyszną nutką jagodową :)
Można je oblać polewą czekoladową z przepisu tutaj [klik], ale świetnie sprawdzają się takie jak na zdjęciu czyli posypane gorzkim kakao :)
Makro (1 batonik z mascarpone i wiórkami): około 245 kcal
B: 4,1
T: 23,5
W: 4,1
W: 4,1
Makro (1 batonik z twarogiem i migdałami): około 193 kcal
B: 7
T: 16,6
W: 3,5
W: 3,5
Makro (1 batonik z pastą i migdałami): około 191 kcal
B: 3,9
T: 17,9
W: 3,1
W: 3,1
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz