Ciasteczka "Czarne oczka"
Ciasteczka na święta wielkanocne to taka moja mała tradycja :) W zeszłym roku dostaliście przepis na wielkanocne ciasteczka z cytryną tutaj [klik]. W tym roku będą to ciasteczka, które nazwałam "Czarne oczka". Mają... ciekawy wygląd prawda? :) Zgadniecie skąd taki kolor? :)
Przepis na 20 ciasteczek:
Przygotować kruche ciasto.
Ulepić 20 kuleczek, rozgnieść w dłoniach. Następnie w każdym ciasteczku zrobić kciukiem dziurę.
Wstawić do piekarnika, aż się zarumienią na 15 minut w 180 stopniach (trzeba pilnować, bo mogą upiec się szybciej). W tym czasie przygotować masę chałwową.
Masa chałwowa:
- 100 g czarnego sezamu
- 50 g siekanych orzechów (np migdałów, włoskich lub laskowych)
- 20 g rozpuszczonego oleju kokosowego (lub oleju orzechowego, MCT albo masła)
Sezam umieścić w młynku lub bardzo mocnym blenderze i zmielić na gładką pastę.
Przełożyć masę do miseczki. Dodać olej lub masło i posiekane orzechy.
Wymieszać całą masę.
Gdy ciasteczka ostygną nałożyć po łyżeczce masy do każdego dołka. Można jeść od razu:)
Wymieszać całą masę.
Gdy ciasteczka ostygną nałożyć po łyżeczce masy do każdego dołka. Można jeść od razu:)
Ciasteczka najlepiej przechowywać w lodówce przez około 3 dni.
Są przepyszne! Smakują jak kruche ciasto z chałwą i orzeszkami :)
Makro (1 ciasteczko): około 143 kcal
B: 2,7
T: 13,5
W: 1,4
W: 1,4
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz