TRYB JASNY/CIEMNY

Boczek pieczony w musztadowo-ziołowej panierce

Ponownie na blogu mięsko z piekarnika. Tym razem smakowity boczek ze skórką idealny na zimno i ciepło. Pychoota! :)

Przepis na kawałek o wadze około 1,5kg:
  • 1,5 kg boczku w kawałku  ze skórką
  • łyżeczka słodkiej papryki, półtora łyżeczki majeranku, kilka igiełek rozmarynu, pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, szczypta chili, łyżeczka kurkumy, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pokruszony liść laurowy 
  • 10 g musztardy
  • 10 g smalcu lub masła do smażenia
Wszystkie przyprawy wymieszać razem z musztardą, a następnie natrzeć mięso z każdej strony. Wstawić do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie obsmażyć mięso z każdej strony na smalcu na patelni. Następnie przełożyć boczek na blaszkę do pieczenia *(skórką do góry) razem z tłuszczem z patelni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Najlepiej umieścić w piekarniku równocześnie naczynie z wodą tak, aby woda parowała, co zagwarantuje soczyste mięso (albo po prostu wylać wodę na blaszkę z mięsem). Piec około 90 minut. Po 60 minutach odwrócić mięso na drugą stronę i piec dalej. Po godzinie sprawdzić widelcem czy boczek jest miękki i upieczony. Jeśli nie to piec jeszcze 15-20 minut i ponownie sprawdzić. Boczek można podawać na gorąco lub ostudzić i przechowywać w lodówce jako "wędlina" na kanapki. 
Makro (1 z 15 porcji boczku): około 512 kcal*
B: 10,1
T: 53,1
W: 0,1

*Lepiej zważyć mięso przed pieczeniem, a następnie po pieczeniu podzielić na porcje, ponieważ zmienia się waga i ilość makroskładników i 100 g przed pieczeniem nie jest równe 100 g boczku po pieczeniu.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Liczba kalorii jest podana po pieczeniu, czy przed?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze wszystko podaję przed - zakładając, że zjadamy wszystko z dania, dlatego napisałam, aby zważyć mięso przed pieczeniem i podzielić na porcje a nie kroić na kawałki i ważyć po upieczeniu. Zachęcam do przeczytania artykułu "dlaczego należy ważyć produkty przed obróbką". Jest w menu w dziale "Zdrowie".

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva