Babka "Zebra" z aromatem pomarańczy
Pamiętacie pyszną "Zebrę", którą tak polubiliście z przepisu tutaj [klik]? To co powiecie na szybką, świąteczną wersję na babkę z aromatem pomarańczy na bazie mleczka w pełni bez nabiału?:) Z dodatkiem pysznego lukru, który poznaliście w przepisie na cytrynowe oponki na Tłusty Czwartek tutaj [klik] :)
Przepis na małą babkę (najlepiej silikonową foremkę)*:
- 3 jaja
- 10 g kakao
- 50 g mąki kokosowej
- 120 g mleczka kokosowego z puszki
- płaska łyżeczka ekstraktu z pomarańczy (lub aromatu pomarańczowego)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia (lub odrobinka sody)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (ciasto z dodatkiem 2 łyżek jest delikatnie słodkie, w razie potrzeby trzeba dodać więcej)
- opcjonalnie: do ciasta można dodać 3 łyżki wiórków kokosowych
*Z doświadczenia wiem, że w foremkach silikonowych nie ma problemu z wyciągnięciem ciasta w porównaniu do metalowych.
Jaja ubić z dodatkiem słodzidła na puszystą masę (2-3 minutki miksowania powinny starczyć).
Wstawić do piekarnika na około 40 minut w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Dodać resztę składników (oprócz kakao) i zmiksować do połączenia składników.
Wylać połowę masy do foremki nasmarowanej tłuszczem (foremkę można dodatkowo wysypać szczyptą wiórków). Do pozostałej masy dodać kakao, wymieszać i wylać na białą warstwę. Obie masy powinny być puszyste, ale nie gęste. Jeśli są gęściejsze niż śmietana należy dodać więcej mleczka kokosowego.Wstawić do piekarnika na około 40 minut w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Lukier:
- 20 g inuliny
- 1 łyżka wody
Szybko wymieszać inulinę z wodą. Jeśli powstaną grudki można dodać odrobinki wody i rozmieszać, a następnie pozostawić na chwilę lukier go zgęstnienia. Następnie oblać babkę i udekorować skórką z pomarańczy lub wymieszać kawałki skórki z pomarańczy razem z lukrem i oblać babkę.
Makro (1 z 8 kawałeczków z "lukrem" bez wliczonych wiórków): około 90 kcal
Do ciasta można przygotować również czekoladową polewę z przepisu tutaj [klik].
Ciacho jest przepyszne i bardzo niskokaloryczne! Można je przechowywać w lodówce lub zamrozić na dłużej :) Najlepiej smakuje kiedy trochę postoi w temperaturze pokojowej.
B: 4,5
T: 5,7
T: 5,7
W: 2,3
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
gesta czesc mleczka kokosowego czy rozmieszane mleczko kokosowe
OdpowiedzUsuńile inuliny jako słodzika dalaby pani na cala babke
Jeśli nie ma dodatkowej informacji o "gęstej części" to nie :) Zawsze to podaję. Nie używam inuliny zbyt często jako zamiennik słodzika do ciast, gdyż zmienia ich konsystencję. Trzeba by przetestować samemu.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Ja dodałam trochę cynamonu, zamiast mleka koko, śmietankę 30% i dla odmiany zrobiłam je w formie silikonowej do mini babeczek. Pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję!
UsuńPozdrawiam serdecznie!