Tosty z cukinii z serem i pieczarkami (bez mąki)
Były tosty z 1 jaja, tosty z brokuła i tosty z kalafiora, a także chlebek kokosowy. Czas na cukinię! Wprawdzie nie mamy jeszcze sezonu, ale kiedy nadejdzie będą jak znalazł, więc zapisujcie przepis :) Chlebek jest dużo delikatniejszy niż pozostałe, bardzo mięciutki i cukiniowy.
Przepis na 2 tosty (4 kromeczki):
Przepis na 2 tosty (4 kromeczki):
- 2 jaja
- 100 g cukinii (waga kawałka przed odciśnięciem)
- 10 g łusek babki jajowatej (muszą być jeśli chlebek ma być twardszy i bardziej zwarty, jeśli chlebek ma być bardzo delikatny można pominąć)
- zioła, pieprz, sól do smaku
Dodatki:
- 30 g sera żółtego
- 50 g pieczarek
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Mocno odcisnąć z nadmiaru wody. Wbić jaja, dodać łuski i przyprawy. Wymieszać dokładnie całą masę i odstawić na kilka minut, aż zgęstnieje.
W tym czasie rozgrzać opiekacz. Kiedy opiekacz się nagrzeje wykładać po 2 łyżki masy na kromkę. Upiec z każdej strony na rumiany kolor. Następnie w opiekaczu ułożyć 2 kromki, nałożyć ser i pieczarki. Przykryć 2 kromkami i zapiec razem.
W tym czasie rozgrzać opiekacz. Kiedy opiekacz się nagrzeje wykładać po 2 łyżki masy na kromkę. Upiec z każdej strony na rumiany kolor. Następnie w opiekaczu ułożyć 2 kromki, nałożyć ser i pieczarki. Przykryć 2 kromkami i zapiec razem.
Tosty najlepiej smakują na ciepło :)
Makro (2 tosty z przepisu ze smalcem do wysmarowania opiekacza, bez dodatków): około 246 kcal
B: 15,7
T: 16,8
W: 4,8
W: 4,8
Makro (2 tosty z przepisu ze smalcem do wysmarowania opiekacza z dodatkami): około 357 kcal
B: 24,9
T: 24,8
W: 5,5
W: 5,5
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Bardzo apetyczne tosty!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńJutro koniecznie muszę Zrobić!
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Czy mogą być użyte tylko białka jaj?
OdpowiedzUsuńWyjdą, ale warto dodać łuski.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)