Tort Tiramisu ze startą czekoladą
Mój tato miał w zeszły wekend imieniny i zrobiłam rodzince zdrowy torcik Tiramisu. Chętni na przepis? :) Wykorzystałam biszkopt z nowego przepisu, ale można go zrobić także z drugiego przepisu na 3 składnikowy biszkopt:) Torcik wbrew pozorom wyszedł bardzo lekki, pełen aromatów kakao i świeżo mielonej kawy. Od siebie dodałam także startą na tarce czekoladę gorzką na wierzch torcika i to był strzał w 10:)
Przepis na tortownicę o średnicy 25cm (12 mniejszych kawałków lub 8 wielkich):- 2 blaty biszkoptu z przepisu tutaj [klik] lub z drugiego przepisu na biszkopt kawowy tutaj [klik]
- pół szklanki zaprzonej kawy do nasączenia (można użyć kakao i zrobić Tiramisu kakaowe)
Masa (należy wybrać jedną z trzech wersji):
- w wersji z nabiałem: 500 g serka mascarpone
- w wersji bez nabiału: ubita śmietanka kokosowa z 2 puszek mleczka kokosowego
- w wersji usztywnionej żelatyną: 400 g mleczka kokosowego (1 cała puszka), 10 g żelatyny rozpuszczonej w 30 g wrzątku
- opcjonalnie: erotryl/ksylitol/stewia
Do posypki:
- 10 g kakao
- 30 g czekolady gorzkiej min 85% startej na tarce o malutkich oczkach
Upiec biszkopt i przekroić na 2 blaty jak w wybranym przepisie. Dolny blat umieścić w tortownicy.
Blat nasączyć obcifie kawą (można dodać odrobinkę spirytusu, torcik będzie jeszcze lepszy).
Przygotować masę:
Wersja z nabiałem: ubić mascarpone ze słodzidłem. Posmakować i ewentualnie dodać więcej słodzidła.
Wersja bez nabiału: ubić śmietankę kokosową czyli twardą część z puszki (z 2 schłodzonych puszek mleczka kokosowego) ze słodzidłem. Posmakować i ewentualnie dodać więcej słodzidła.
Wersja usztywniona żelatyną: schłodzoną, calą puszkę mleczka kokosowego (razem z wodą z puszki) wymieszać z rozpuszczoną we wrzątku żelatyną. Mieszać szybko. Odstawić do zgęstnienia, aby można było wyłożyć na spód. Zimne mleczko szybko zetnie się po połączeniu z gorącą żelatyną. Posmakować i ewentualnie dodać więcej słodzidła do smaku.
Wybraną prawie całą masę wyłożyć na pierwszy, nasączony blat w tortownicy, a następnie przykryć drugim blatem i nasączyć go z góry obficie kawą. Na wierzch wyłożyć resztę masy i rozsmarować cienką warstwą. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Na drugi dzień posypać obficie kakao i startą na tarce gorzką czekoladą.
Torcik jest przepyszny! Idealny dla fanów mocnych smaków kawy i kakao:)
Smakuje nie tylko osobom odwykłym od cukru :)
Można go zamrozić w kawałkach lub przechowywać w lodówce około 3 dni (jeśli tyle wytrzyma:)
Można go zamrozić w kawałkach lub przechowywać w lodówce około 3 dni (jeśli tyle wytrzyma:)
Makro (1 z 12 mniejszych kawałków z mascarpone i biszkoptem kawowym w wersji 2): około 276 kcal
B: 6,1
T: 25,6
W: 4
Makro (1 z 12 mniejszych kawałków z mleczkiem, żelatyną i biszkoptem kawowym w wersji 2): około 177 kcal
B: 5,7
T: 15,2
W: 2,6
Makro (1 z 12 mniejszych kawałków z mascarpone i biszkoptem w wersji 1): około 277 kcal
B: 5,8
T: 25,9
W: 3,6
Makro (1 z 12 mniejszych kawałków z mleczkiem, żelatyną i biszkoptem w wersji 1): około 178 kcal
B: 5,4
T: 15,5
W: 2,2
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Ja ostatnio robiłam krem z żółtek z cukrem(kogel mogel) i z mascarpone oraz trochę rumu. Cudowny wyszedł 😍
OdpowiedzUsuńPychota!!! Uwielbiam aromat rumu:)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
wygląda przepysznie! muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam!:)
UsuńPozdrawiam :)
inulina tez moze byc jako slodzidlo?
OdpowiedzUsuńInulina zachowuje się dość specyficznie jako słodzik - jeśli nie pisałam o niej w przepisie to tutaj raczej odradzam chyba, że malutkie ilości. O jej właściwościach można przeczytać w moim artykule pt "Zamienniki cukru".
UsuńPolecam "śnieżne batoniki" z bloga z inuliną czy "Malinowe trufle", "Cytrynowe oponki z lukrem" lub "beza" czy "karkówka w sobie grzybowym". Tam inulina świetnie się sprawdza:)
Pozdrawiam :)
Dzień dobry Pani Revo, mam pytanie o marko. Czy różnica w makrach z masą z serem mascarpone polega na dodaniu do biszkoptu w pierwszym marko kawy a w trzecim marko braku kawy? To kawa podbija marko? Pierwsze: B: 6,1 T: 25,6 W: 4, trzecie: B: 5,8
OdpowiedzUsuńT: 25,9 W: 3,6
Wystarczy Sabina! :) Różnica polega na przygotowaniu wersji biszkoptu, który zawiera inne składniki np drugi zawiera pastę kokosową, bardzo tłusty dodatek. Kawy nie wliczałam, ponieważ to tylko napar - bez ziaren.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)