Praliny a'la "Bounty"
Pamiętacie batony "Bounty" z przepisu tutaj [klik], które prawie dwa lata temu zrobiły furorę ?:) Dziś druga odsłona w formie pralinek z nieco zmienionym przepisem, jeszcze bardziej koko! Zapewniam, że równie pyszna, co batoniki :) Idealna pralinka do kawki czy kakao z genialnym makro:)
Do wiórek z mleczkiem dodać olej z pastą i chwilę mieszać całą masę. Spróbować i ewentualnie dosłodzić, ale bez tego masa jest naprawdę słodka.
Przepis na 20 pralinek:
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 g mleczka kokosowego z lodówki (można kupić z rabatem 12% tutaj [klik] na hasło: reva12)
- 50 g oleju kokosowego (rozpuszczonego, można kupić z rabatem 12% tutaj [klik] na hasło: reva12)
- 30 g pasty kokosowej* (można kupić z rabatem 12% tutaj [klik] na hasło: reva12)
- 100 g gorzkiej czekolady 85% do oblania (można zastąpić proporcjami 50g gorzkiej czekolady plus 30 g masła)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (radzę nie dodawać, pralinki są słodkie)
*W przypadku braku pasty proponuje zrobić praliny z przepisu na batony Bounty tutaj [klik].
Olej rozpuścić razem z pastą kokosową.
Dokładnie wymieszać. Wiórki również wymieszać z mleczkiem w osobnej misce.
Do wiórek z mleczkiem dodać olej z pastą i chwilę mieszać całą masę. Spróbować i ewentualnie dosłodzić, ale bez tego masa jest naprawdę słodka.
Wszystko powinno zgęstnieć już po chwili mieszania ze względu na różnicę temperatur (zimne mleczko - ciepły olej). Jeśli masa nie zgęstnieje można wstawić do lodówki, aby stężała. Następnie ulepić 20 kuleczek (dość dużych). Wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 15 minut. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (lub czekoladę z masłem).
Następnie oblać kuleczki w dowolny sposób. Można je oblać tak jak ja czyli tylko z jednej strony i trochę rozsmarować czekoladę na powierzchni.
Na kuleczkach z zamrażarki czekolada zastyga dużo szybciej. Nie muszą być oblane z każdej strony :)
Pralinki przechowywać w lodówce około 4-5 dni lub zamrozić na dłużej jeśli przetrwają:)
Makro (1 duża pralinka z polewą na bazie czystej czekolady 85%): około 111 kcal
B: 0,9
T: 10,9
W: 1,6
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Pycha ☺
OdpowiedzUsuńZgadza się :)))
UsuńPozdrawiam!