Faszerowane papryki
Dziś na blogu prawdziwy klasyk czyli faszerowane papryki. Moja wersja jest jak zwykle uproszczona do granic możliwości :) Zawiera tylko 3 składniki :)
Przepis na 4 sztuki:
- 4 papryki średniej wielkości (450 g)
- 350 g mięsa mielonego (np z łopatki wieprzowej)
- 100 g sera żółtego
- duża szczypta soli, szczypta pieprzu, pół łyżeczki wędzonej papryki, pół łyżeczki słodkiej papryki i majeranku
Ściąć z papryk "kapelusze", wydrążyć z nasion i oczyścić. Można także wyciąć ogonek lub zostawić do dekoracji (tak jak na zdjęciu poniżej).
Mięso wymieszać z przyprawami i połową sera, który wcześniej zetrzeć na tarce.
Drugą połowę sera wyłożyć na spód papryk. Następnie wyłożyć farsz i przykryć kapeluszami.
Piec do miękkości w 180 stopniach w naczyniu żaroodpornym przez niecałą godzinę.
Świetnie smakują na ciepło, ale można je odgrzać na patelni na drugi dzień :)
Makro (1 papryka z farszem): około 299 kcal
B: 25,1
T: 19,2
W: 5,4
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz