Biszkopt herbaciany lub kawowy (wersja nr 2)
Na blogu mamy już jedną wersję na lekki biszkopt z 3 składników z przepisu tutaj [klik]. Dziś pora na nieco inną wersję - trochę podobną do mojego ulubionego piernika z bloga tutaj [klik] :) Łapcie przepis na biszkopt na bazie pasty kokosowej o smaku kawy lub herbaty:) Jest wilgotny, nieco cięższy niż poprzedni biszkopt. Idealnie nada się do obfitego nasączania i ciężkich kremów na bazie mascarpone czy masła:)
Przepis na 2 blaty (na tortownicę 25 cm )
- 6 jaj
- 60 g mąki kokosowej
- 50 g pasty kokosowej + 120 g wody*
- 20 g rozpuszczonego oleju kokosowego (lub rozpuszczonego masła)
- łyżeczka proszku do pieczenia (lub odrobinka sody)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (jeśli biszkopt ma być jedynie lekko słodki najlepiej dodać około 2-3 łyżek, jeśli ma być bardzo słodki należy dodać więcej)
- można dodać 2 płaskie łyżki kakao zamiast łyżeczki mąki kokosowej i zrobić biszkopt kakaowy
- opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
*Zamiast wody można użyć naparu z kawy lub herbaty i zrobić biszkopt herbaciany lub kawowy:) Biszkopt kawowy idealnie sprawdzi się w torciku Tiramisu :)
Pastę kokosową wymieszać z olejem (lub masłem). Następnie dodać wodę (lub herbatę albo odcedzony napar z kawy). Ja dodałam również kardamon.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i ewentualnym słodzidłem.
Żółtka również spienić mikserem na puszystą masę. Do żółtek dodać "kaszkę" z pasty, wody i oleju oraz mąkę i proszek lub sodę.
Zmiksować - 3 obroty miksera. Następnie dodać ubite na sztywno białka i króciutko wymieszać wszystkie składniki tak, aby nie było grudek.
Masa powinna być dość gęsta (jak gęsta śmietana), ale puszysta. Jeśli jest zbyt gęsta należy dodać mleczka lub śmietanki 36%. Wyłożyć masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
Makro (cały biszkopt czyli około 8 porcji): około 1150 kcal
B: 50,7
T: 92
W: 15,2
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz