Bajgle z serem i boczkiem
Kto mówił, że uwielbia bajgle? No to mamy kolejny przepis wyjątkowo w piątek! Idealny dla fanów moich bułeczek grahamek oraz wiejskiego chlebka z bloga. Połączyłam oba te przepisy i wyszły pyszne bajgle z serem i boczkiem :) Kto pierwszy spróbuje? Nie trzeba foremki :) Ja zabieram ze sobą na zajęcia na uczelnię. Mniam:)
Przepis na 4 sztuki (z połączonych przepisów na: grahamki [klik] oraz wiejski chlebek [klik]):
- 30 g mąki kokosowej (możesz kupić tutaj [klik] z rabatem 12% na hasło: reva12)
- 30 g łusek babki jajowatej (możesz kupić tutaj z rabatem 12% na hasło: reva12)
- 5 jaj
- łyżeczka proszku do pieczenia lub szczypta sody (zdarza mi się zapomnieć dodać, a bajgle i tak wychodzą, więc można pominąć)
- 100 g wędzonego boczku
- 50 g sera żółtego (tylko do posypania)
- opcjonalnie: szczypta sezamu (tylko dla dekoracji)
- opcjonalnie: ulubione zioła
Mąkę, jaja, łuski i wędzony boczek pokrojony w małą kosteczkę wrzucić do miski. Dodać ulubione przyprawy (ja daję łyżeczkę majeranku).
Następnie wszystko wymieszać łyżką i zostawić masę na kilka minut, aż zgęstnieje. Podzielić na 4 części i wyłożyć na blaszkę.
Makro (1 bagiel z przepisu): około 258 kcalNastępnie wszystko wymieszać łyżką i zostawić masę na kilka minut, aż zgęstnieje. Podzielić na 4 części i wyłożyć na blaszkę.
Uformować koła, rozpłaszczyć i zrobić w każdym środku dużą dziurę.
Posypać startym na tarce serem i ewentualnie szczyptą sezamu.
Piec 40 minut w 180 stopniach, zostawić na blaszce do ostygnięcia.
Bajgle w przekroju mają kawałki mięska :)
Świetnie smakują z masłem, sałatą, jajkiem i warzywami :)
Można je przechowywać w lodówce około 3-4 dni lub zamrozić na dłużej.
B: 17,7
T: 17,7
W: 1,9
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Jaką mąką można zastąpić kokosową?
OdpowiedzUsuńMyślę, że w typowo keto wersji żadną, która jest bezpieczna do pieczenia :( W wersji paleo/lowcarb można użyć np gryczaną czy jaglaną i ziemniaczaną.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
czym można zastąpić babkę ?
OdpowiedzUsuńBabka jajowata to czysty błonnik, więc najlepiej zastąpić błonnikiem z innego źródła. Choć nie gwarantuję, że wyjdą. W wersji low carb można ewentualnie użyć mąki owsianej (w większej ilości niż łuski) lub otrębów choć ja osobiście nie używam takich produktów na keto.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)