Ratatouille
Ratatouille to klasyczne francuskie, wegańskie danie. Składa się z plasterków warzyw ułożonych warstwami i razem zapieczonych. Wiecie, że lekko odchudzona z węglowodanów wersja jest niesamowicie pyszna? :) Zerknijcie na mój przepis, który na całą foremkę zawiera niecałe 270 kcal! Zrobicie raz i macie dodatek do trzech obiadów :)
Przepis na naczynie żaroodporne o wymiarach 20x20cm (około 3-4 porcje warzyw):
- 300 g cukinii
- 300 g kalarepy
- 150 g pieczarek
- 50 g cebuli
- 50 g białej rzodkiewki
- 10 g płynnego smalcu (lub oleju kokosowego albo masła do oblania warzyw i wysmarowania foremki)
- pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka bazylii i oregano
Cukinię, kalarepę, pieczarki, cebulę i rzodkiewkę pokroić w cieniutkie plasterki.
Następnie obtoczyć w łyżce tłuszczu i obsypać przyprawami. Wymieszać. Układać plasterki w dowolny sposób w naczyniu jak na zdjęciu. Powinny być gęsto i mocno upakowane, gdyż po pieczeniu zmniejszają objętość.
Piec około 80 minut w 180 stopniach, aż warzywa będą miękkie i zarumienione.
Można podawać w dowolny sposób. Świetnie smakuje nawet na drugi i trzeci dzień odgrzane na patelni. Ratatouille to świetny dodatek do mięsa lub niskokaloryczne danie samo w sobie :)
Makro (1 z 3 porcji warzyw): około 89 kcal
B: 4
T: 8,6
W: 3,7
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Właśnie się piecze 😊 z małą modyfikacja bo dodałam trochę papryki kolorowej dla ladnieszego efektu 😉 I masła dałam za dużo bo nie doczytalam 😕
OdpowiedzUsuńTo nie szkodzi, zrobi się sosik i można polać upieczone warzywka :)
UsuńMam nadzieję, że będzie smakować. Pozdrawiam :)