Golonka w kapuście kiszonej
Właśnie sobie uświadomiłam, że jadłam golonkę zaledwie kilka razy w życiu! Serio:) I że nie ma u mnie na nią żadnego przepisu na blogu po prawie 2 latach funkcjonowania bloga. Zaraz to nadrobię :) Łapcie najprostszą i najpyszniejszą golonkę z jałowcem, kminkiem i majerankiem w kapuście kiszonej, która właściwie robi się sama! Idealna pozycja na tłusty czwartek dla fanów prostoty 😉
Przepis na 2 sztuki (lub więcej):
- 2 golonki*
- 0,5 kg kiszonej kapusty (na więcej sztuk trzeba użyć większej ilości)
- 4 liście laurowe
- 5-7 ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz
- kilka ziarenek jałowca
- lyżeczka kminku i duża łyżeczka majeranku
- 1l wywaru z kości lub rosołu (np z przepisu tutaj [klik], można ewentualnie zastąpić wodą, też wyjdą dobre)
- opcjonalnie: do garnka można wrzucić też opaloną na palniku cebulę
*Mięso jednej sztuki waży około 350 g, ale żeby mieć pewność należy zważyć całość przed gotowaniem, a następnie zważyć czyste kości po zjedzeniu i odjąć, a potem wliczyć surowe mięso z golonki do kalkulatora kcal.
Golonki należy dokładnie umyć, osuszyć i usunąć nad palnikiem wszystkie włoski. Następnie dokładnie posypać solą, pieprzem i majerankiem z kminkiem. Umieścić golonki w garnku. Zalać bulionem lub wodą (do połowy golonek wystarczy) i gotować około godzinę z dodatkiem przypraw, aż trochę zmiekną. Następnie wrzucić do garnka kapustę i ewentualnie cebulkę. Gotować jeszcze 2 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy golonki są miękkie. Jeśli nie to gotować jeszcze dłużej (nawet około godzinki). Wszystko zależy od wielkości golonek. Podawać z kapustą.
Makro (1 cała golonka z 250g kapusty kiszonej): około 1080 kcal*
B: 67,3
T: 87
W: 3,5
*Nie wliczono rosołu.
*Nie wliczono rosołu.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz