Cytrynowe oponki z lukrem
Czekacie na przepisy na tłusty czwartek? Numer jeden to mięciutkie, grube oponki cytrynowe z pysznym lukrem posypane skórką z cytrynki :) Nie dość, że smakowite to jeszcze niskokaloryczne. W 1 sztuce 82 kcal :) A przy okazji wykombinowałam cudowny lukier! 100x lepszy niż z erytrolu :) Ciekawi? Zapraszam po przepis :)
Przepis na 6 sporych sztuk (z przepisu na biszkopt z 3 składników [klik]):
- 4 jaja
- 40 g mąki kokosowej
- 40 g soku z cytryny (w orginalnym przepisie jest rozpuszczony i ostudzony tłuszcz, można dać go zamiast soku i zrobić zwykłe biszkoptowe oponki)
- skórka z połówki cytryny
- niecała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (zazwyczaj daję 2 łyżki do ubicia białek, można dać więcej, żeby przełamać kwaśny smak cytryny)
Jaja ubić na puszystą masę ze słodzidłem. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać skórkę, proszek i mąkę. Krótko zmiksować na gładką i gęstą, ale puszystą masę.* Przełożyć masę do foremki na donaty.
Można również ubić jaja na sztywno, dodać żółtka. Chwilę miksować. Następnie dodać resztę składników i bardzo krótko zmiksować do połączenia składników.
*Jeśli masa zgęstnieje i nie będzie gładka i puszysta można dodać odrobinę mleka kokosowego lub śmietanki 36% do rozrzedzenia. Warto wtedy wypróbować inną mąkę kokosową, bo zazwyczaj w niej leży cały problem.
Piec 23-25 minut w 180 stopniach, aż boki ciasta zaczną się rumienić. Nie powinny opaść po wyciągnięciu od razu.
Na lukier: Można również ubić jaja na sztywno, dodać żółtka. Chwilę miksować. Następnie dodać resztę składników i bardzo krótko zmiksować do połączenia składników.
*Jeśli masa zgęstnieje i nie będzie gładka i puszysta można dodać odrobinę mleka kokosowego lub śmietanki 36% do rozrzedzenia. Warto wtedy wypróbować inną mąkę kokosową, bo zazwyczaj w niej leży cały problem.
Piec 23-25 minut w 180 stopniach, aż boki ciasta zaczną się rumienić. Nie powinny opaść po wyciągnięciu od razu.
Można je również upiec po prostu w foremkach do muffinek :)
- 40 g inuliny*
- 1,5 łyżki wody
- skórka z połówki cytryny
*Można zastąpić zmielonym ksylitolem lub erytrolem, ale polecam inulinę, bo lukier wychodzi naprawdę smaczny jak prawdziwy.
Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę (uwaga, bo inulina szybko chłonie wodę, więc trzeba szybko mieszać).
Odczekać chwilę, aż masa zgęstnieje i polać donaty.
Można je posypać skórką z cytryny i udekorować.
Można je przechowywać w lodówce (nawet do 4 dni), ale gwarantuję, że nie wytrzymają długo:)
B: 6,1
T: 4,7
W: 2,5
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
To musi byc petarda:)
OdpowiedzUsuńOwszem! Warto spróbować :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
hej, jak sie ubija te jajka? Cieple, zimne, trzepaczka czy normalnymi koncowkami? Jak dodalem maki po ubijaniu trzepaczka cieplych jajek z erytrolem to zupelnie opadlo wszystko, a po pieczeniu wyglada do dupy
UsuńJaja ze słodzidłem na puszystą masę tak jak do każdego ciasta/biszkoptów. Aż zbieleje i pojawią się pęcherzyki powietrza, a masa potroi objętość. Wtedy należy dodać pozostałe składniki i naprawdę krótko (dosłownie 2 obroty miksera) wszysko połączyć.
UsuńJak masa robi się strasznie gęsta (w momencie dodania) to albo jaja za słabo ubite albo mąka zbyt mocno chłonie płyny. Można dodać jeszcze trochę soku z cytryny lub mleczka/mleka/śmietanki tak jak w przepisie na biszkopt. Polecam wypróbować różne firmy oferujące mąki kokosowe, bo one czasem są zupełnie inne i całkiem inaczej zachowują się w czasie pieczenia :)
Pozdrawiam i udanych wypieków!
Mam pyranie- czy mają kokosowa jest wyczuwalna? Nie cierpię jej smaku i zazwyczaj wszystkie przepisy u mnie mają migdalowa lub konopna ale czy i tu się nada?
UsuńDużo bardziej cytryna i lukier niż kokos.
UsuńNie używam mąk konopnych i migdałowej do pieczenia, niestety nie podpowiem. Trzeba spróbować samemu.
Kolejne cytrynowe dzieło sztuki. Właśnie się zajadam do kawy. Coś przepysznego! Całą noc przeleżały w lodówce. Smakują obłędnie (jak ktoś lubi wszystko co cytrynowe). Dziękuję bardzo za ten przepis! A lukier z inuliny przepyszny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten blog!
Bardzo mi miło :) Widzę, że znalazł się taki fan cytrynowych wypieków co ja! Polecam także batoniki z lemon curd oraz wielkanocne ciasteczka i babkę z białek :)
UsuńPozdrawiam i smacznego :)
Batoniki już obczaiłam i zabieram się za nie w weekend. Najfajniejsze jest to, że mi dzieciaki nie zjedzą bo oni na bakier z cytryną. :-)))
UsuńDla dzieciaków polecam batoniki Bounty z bloga :) Będą zachwycone jak będą mogły same lepić i polewać czekoladą. Ja właśnie zrobiłam sobie małą armię batoników. Ile przy tym frajdy :)
UsuńSmacznego! :)
Można użyć maki orkiszowej?
OdpowiedzUsuńPewnie, jeśli to dieta low carb :) Tylko nieco więcej niż kokosowej - kokosowa chłonie płyny silniej niż orkiszowa.
UsuńPozdrawiam :)
Witam, zachęcona przepisem kupiłam inulinę z cykorii, a tam w składzie: inulina 92,4 %, glukoza, fruktoza, sacharoza.. czy każda inulina ma taki skład? :/
OdpowiedzUsuńNie jestem pewna czy każda, ale moja ma faktycznie 8 g węglowodanów i taką ilość wliczam do makroskładników :) Tak czy siak w 10 g jest to 0,8g węglowodanów, więc bardzo malutko, a inuliny dużo na raz nie zjemy.
UsuńPozdrawiam :)
Są tak śliczne, że już piąty raz oglądam te zdjęcia i napatrzeć się nie mogę :) Ja też z tych, co uwielbiają cytrynowe klimaty, więc na tłusty czwartek - obowiązkowo robię! Tylko nie mam takich oponkowych foremek, więc dam do muffinkowych i mam nadzieję, że też ładnie wyjdą, dziękuję za przepis i pozdrówka :)
OdpowiedzUsuńWyjdą, wiele osób już tak robiło i wysyłało mi zdjęcia :) Wychodzą babeczki jak na Wielkanoc :) Mam nadzieję, że będą smakować :)
UsuńPozdrawiam również!
Mam pytanie czy można zamienić mąkę kokosową na również migdałową?
OdpowiedzUsuńZapewne można lecz nie używam mąki migdałowej do obróbki termicznej, więc nie podpowiem w jakich proporcjach (na pewno więcej niż kokosowej).
UsuńPozdrawiam!
Witam, a czy można je usmażyć zamiast piec?
OdpowiedzUsuńNiestety nie, bo ciasto jest płynne.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Witam, czy z przepisu można zrobić dużą babkę wielkanocną? Wyjdzie w dużej formie z kominem? Chyba trzeba podwoić składniki?
OdpowiedzUsuńMyślę, że warto podwoić - moja jej z formy z kominem, ale silikonowej, a one są dość małe :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Po dodaniu soku z cytryny i proszku do pieczenia masa "wzburza" się i wychodzi dosyć dziwna konsystencja. Czy tak ma być?
OdpowiedzUsuńCytryna i proszek działa podobnie jak "gaszenie" sody octem (stosowane zamiast proszku do pieczenia). Ale to nie powinno wpłynąć na konsystencję ciasta o ile mąka była ok. Polecam wpis o mące kokosowej, może z nią coś nie tak.
UsuńPozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że jednak wyszły smaczne oponki :)
Hej, myślisz, że zamiast soku cytryny - lub rozpuszczonego tłuszczu mogę dać mleko kokosowe? Czy konsystencja będzie wtedy zła?
OdpowiedzUsuńTak, wyjdą :) Podobny przepis jest na blogu z wodą gazowaną także :) Polecam przejrzeć przepisy na oponki i na muffiny.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Zrobiłam, pyszne wyszły �� lukier z ksylitolu to klapa, zbyt wodnisty, ale ten z inuliny świetny!
OdpowiedzUsuńDokładnie:) Miło mi!
UsuńSmacznego!
Pozdrawiam :)