TRYB JASNY/CIEMNY

Cytrynowe oponki z lukrem

Czekacie na przepisy na tłusty czwartek? Numer jeden to mięciutkie, grube oponki cytrynowe z pysznym lukrem posypane skórką z cytrynki :) Nie dość, że smakowite to jeszcze niskokaloryczne. W 1 sztuce 82 kcal :) A przy okazji wykombinowałam cudowny lukier! 100x lepszy niż z erytrolu :) Ciekawi? Zapraszam po przepis :)

Przepis na 6 sporych sztuk (z przepisu na biszkopt z 3 składników [klik]):
  • 4 jaja
  • 40 g mąki kokosowej
  • 40 g soku z cytryny (w orginalnym przepisie jest rozpuszczony i ostudzony tłuszcz, można dać go zamiast soku i zrobić zwykłe biszkoptowe oponki)
  • skórka z połówki cytryny
  • niecała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (zazwyczaj daję 2 łyżki do ubicia białek, można dać więcej, żeby przełamać kwaśny smak cytryny)
Jaja ubić na puszystą masę ze słodzidłem. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać skórkę, proszek i mąkę. Krótko zmiksować na gładką i gęstą, ale puszystą masę.* Przełożyć masę do foremki na donaty.

Można również ubić jaja na sztywno, dodać żółtka. Chwilę miksować. Następnie dodać resztę składników i bardzo krótko zmiksować do połączenia składników.

*Jeśli masa zgęstnieje i nie będzie gładka i puszysta można dodać odrobinę mleka kokosowego lub śmietanki 36% do rozrzedzenia. Warto wtedy wypróbować inną mąkę kokosową, bo zazwyczaj w niej leży cały problem.
Piec 23-25 minut w 180 stopniach, aż boki ciasta zaczną się rumienić. Nie powinny opaść po wyciągnięciu od razu.


Można je również upiec po prostu w foremkach do muffinek :)
Na lukier: 
  • 40 g inuliny*
  • 1,5 łyżki wody
  • skórka z połówki cytryny
*Można zastąpić zmielonym ksylitolem lub erytrolem, ale polecam inulinę, bo lukier wychodzi naprawdę smaczny jak prawdziwy.

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę (uwaga, bo inulina szybko chłonie wodę, więc trzeba szybko mieszać).
Odczekać chwilę, aż masa zgęstnieje i polać donaty.
Można je posypać skórką z cytryny i udekorować.
 Można je przechowywać w lodówce (nawet do 4 dni), ale gwarantuję, że nie wytrzymają długo:)
Makro (1 donat z lukrem i sokiem z cytryny): około 82 kcal
B: 6,1
T: 4,7
W: 2,5
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Owszem! Warto spróbować :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. hej, jak sie ubija te jajka? Cieple, zimne, trzepaczka czy normalnymi koncowkami? Jak dodalem maki po ubijaniu trzepaczka cieplych jajek z erytrolem to zupelnie opadlo wszystko, a po pieczeniu wyglada do dupy

      Usuń
    3. Jaja ze słodzidłem na puszystą masę tak jak do każdego ciasta/biszkoptów. Aż zbieleje i pojawią się pęcherzyki powietrza, a masa potroi objętość. Wtedy należy dodać pozostałe składniki i naprawdę krótko (dosłownie 2 obroty miksera) wszysko połączyć.

      Jak masa robi się strasznie gęsta (w momencie dodania) to albo jaja za słabo ubite albo mąka zbyt mocno chłonie płyny. Można dodać jeszcze trochę soku z cytryny lub mleczka/mleka/śmietanki tak jak w przepisie na biszkopt. Polecam wypróbować różne firmy oferujące mąki kokosowe, bo one czasem są zupełnie inne i całkiem inaczej zachowują się w czasie pieczenia :)

      Pozdrawiam i udanych wypieków!

      Usuń
    4. Mam pyranie- czy mają kokosowa jest wyczuwalna? Nie cierpię jej smaku i zazwyczaj wszystkie przepisy u mnie mają migdalowa lub konopna ale czy i tu się nada?

      Usuń
    5. Dużo bardziej cytryna i lukier niż kokos.

      Nie używam mąk konopnych i migdałowej do pieczenia, niestety nie podpowiem. Trzeba spróbować samemu.

      Usuń
  2. Kolejne cytrynowe dzieło sztuki. Właśnie się zajadam do kawy. Coś przepysznego! Całą noc przeleżały w lodówce. Smakują obłędnie (jak ktoś lubi wszystko co cytrynowe). Dziękuję bardzo za ten przepis! A lukier z inuliny przepyszny!
    Uwielbiam ten blog!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Widzę, że znalazł się taki fan cytrynowych wypieków co ja! Polecam także batoniki z lemon curd oraz wielkanocne ciasteczka i babkę z białek :)

      Pozdrawiam i smacznego :)

      Usuń
    2. Batoniki już obczaiłam i zabieram się za nie w weekend. Najfajniejsze jest to, że mi dzieciaki nie zjedzą bo oni na bakier z cytryną. :-)))

      Usuń
    3. Dla dzieciaków polecam batoniki Bounty z bloga :) Będą zachwycone jak będą mogły same lepić i polewać czekoladą. Ja właśnie zrobiłam sobie małą armię batoników. Ile przy tym frajdy :)

      Smacznego! :)

      Usuń
  3. Można użyć maki orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, jeśli to dieta low carb :) Tylko nieco więcej niż kokosowej - kokosowa chłonie płyny silniej niż orkiszowa.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Witam, zachęcona przepisem kupiłam inulinę z cykorii, a tam w składzie: inulina 92,4 %, glukoza, fruktoza, sacharoza.. czy każda inulina ma taki skład? :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem pewna czy każda, ale moja ma faktycznie 8 g węglowodanów i taką ilość wliczam do makroskładników :) Tak czy siak w 10 g jest to 0,8g węglowodanów, więc bardzo malutko, a inuliny dużo na raz nie zjemy.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Są tak śliczne, że już piąty raz oglądam te zdjęcia i napatrzeć się nie mogę :) Ja też z tych, co uwielbiają cytrynowe klimaty, więc na tłusty czwartek - obowiązkowo robię! Tylko nie mam takich oponkowych foremek, więc dam do muffinkowych i mam nadzieję, że też ładnie wyjdą, dziękuję za przepis i pozdrówka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdą, wiele osób już tak robiło i wysyłało mi zdjęcia :) Wychodzą babeczki jak na Wielkanoc :) Mam nadzieję, że będą smakować :)

      Pozdrawiam również!

      Usuń
  6. Mam pytanie czy można zamienić mąkę kokosową na również migdałową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewne można lecz nie używam mąki migdałowej do obróbki termicznej, więc nie podpowiem w jakich proporcjach (na pewno więcej niż kokosowej).

      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Witam, a czy można je usmażyć zamiast piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, bo ciasto jest płynne.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. Witam, czy z przepisu można zrobić dużą babkę wielkanocną? Wyjdzie w dużej formie z kominem? Chyba trzeba podwoić składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że warto podwoić - moja jej z formy z kominem, ale silikonowej, a one są dość małe :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Po dodaniu soku z cytryny i proszku do pieczenia masa "wzburza" się i wychodzi dosyć dziwna konsystencja. Czy tak ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytryna i proszek działa podobnie jak "gaszenie" sody octem (stosowane zamiast proszku do pieczenia). Ale to nie powinno wpłynąć na konsystencję ciasta o ile mąka była ok. Polecam wpis o mące kokosowej, może z nią coś nie tak.

      Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że jednak wyszły smaczne oponki :)

      Usuń
  10. Hej, myślisz, że zamiast soku cytryny - lub rozpuszczonego tłuszczu mogę dać mleko kokosowe? Czy konsystencja będzie wtedy zła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wyjdą :) Podobny przepis jest na blogu z wodą gazowaną także :) Polecam przejrzeć przepisy na oponki i na muffiny.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  11. Zrobiłam, pyszne wyszły �� lukier z ksylitolu to klapa, zbyt wodnisty, ale ten z inuliny świetny!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva