Smażone plasterki a'la talarki
Macie ochotę na coś w stylu smażonych plasterków do niedzielnego obiadu? Żaden problem! Łapcie przepis na pyszne plasterki obiadowe:) Mi bardzo posmakowaly i robię już któryś raz, więc myślę, że i Wam posmakują :)
Przepis na 2 porcje:
- 230 g kalarepy (1 sztuka)
- 30 g oleju kokosowego (masła lub smalcu do smażenia)
- sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chili, łyżeczka bazylii i szczypta majeranku
Kalarepę umyć, odkroić liście i ogonek (warto też zdjąć skórkę, bo po upieczeniu nie jest smaczna). Pokroić na cieniutkie talarki.
Wrzucić talarki na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć chwilę z obu stron, a następnie przykryć i dusić około 15-30 minut do miękkości (w zależności od grubości talarków), co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Przyprawy dodać przed końcem smażenia na ostatnie 5 minut. Podawać w dowolny sposób :) U mnie podane z mielonymi i kiszoną kapustą.
B: 2
T: 15,1
W: 3
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Wygląda obłędnie. Dorzucam do menu, bo kalarepę uwielbiam 😊
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam!
UsuńPozdrawiam :)
Sprobujr zrobic to z rzepy....
UsuńJadłam kiedyś gotowaną. Całkiem dobra :) Smażonej jeszcze nie :)
UsuńPozdrawiam!