Potrawka z serc drobiowych z wędzonym podgardle i brokułami
Mam dla Was przepyszną nowość na blogu. Potrawkę z długo duszonych serduszek z dodatkiem wędzonego podgardla i krótko gotowanych różyczek brokuła :) Jest tak pyszna, że nie potrzebuje dodatku przypraw. Użyłam jedynie soli, liścia laurowego i ziela angielskiego :) Znajdą się wielbiciele podrobów? Potrawkę można również zrobić z wątróbką lub w wersji z kurczakiem czy karkówką:)
- 500 g serduszek drobiowych*
- 50 g cebuli (użyłam czerwonej)
- 500 g różyczek brokuła
- 100 g wędzonego podgardla
- 30 g smalcu (lub masła do smażenia)
- 2 liście laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, sól
*Można również użyć innego mięsa np wątróbki, karkówki pokrojonej w kostkę lub w ostateczności piersi drobiowej (trzeba dusić odpowiednio krócej w zależności od składnika). Każda wersja jest pyszna :)
Cebulkę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
Po 5 minutach dodać umyte i ewentualnie oczyszczone z białych części serduszka (ja tego nie robię, wolę jeść całe). Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Dodać również pokrojone w kostkę podgardle. Podsmażyć, aż serduszka zmienią kolor i zalać szklanką wody. Dusić pod przykryciem około godziny (co jakiś czas dolewać odrobinkę wody). W tym czasie ugotować różyczki brokuła al dente (wrzucone na wrzątek około 7-8 minut). Gdy serduszka zmiękną odparować płyny prawie w całości, dodać różyczki brokuła i wymieszać. Gotowe :) Można solić dopiero na talerzu. Danie jest przepyszne bez dodatku większej ilości przypraw :)
Makro (1 z 3 dużych porcji z przepisu): około 652 kcal
B: 33,7
T: 56,1
W: 8,9
Makro (1 z 4 małych porcji z przepisu): około 489 kcal
B: 25,3
T: 42,1
W: 6,7
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Właśnie skończyłam gotować. Pycha! 💟
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Smacznego :)
UsuńPozdrawiam :)