Orzechowy pudding chia z czekoladą
Dawno nie robiłam pysznego puddingu z nasionek chia. Co powiecie na wersję orzechową z mascarpone (lub mleczkiem kokosowym), która wygląda naprawdę ładnie i jest baaaardzo prosta do przygotowania? Idealna do przygotowania wieczorem i zjedzenia w/po pracy następnego dnia :)
Przepis na 4 małe słoiczki:- 30 g nasion chia
- 100 g mleka migdałowego*
- 100 g mascarpone*
- 50 g masła orzechowego (najlepiej domowego np migdałowego lub z orzechów włoskich, można zrobić podobnie jak masło słonecznikowe z przepisu tutaj [klik])*
- 25 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady 85% (lub 3 g kakao)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
- 50 g orzechów drobno pokrojonych (laskowe lub inne)
*Zamiast mleka i serka mascarpone można użyć 200 g gęstego mleczka kokosowego z puszki.
*Odradzam spożywanie fistaszków, ale jeśli już to warto kupić masło z nieprażonych orzeszków lub zrobić własne domowe.
*Odradzam spożywanie fistaszków, ale jeśli już to warto kupić masło z nieprażonych orzeszków lub zrobić własne domowe.
Mleko, mascarpone (lub mleczko) i chia dokładnie razem wymieszać na gładką masę. Dodać masło orzechowe i wymieszać jeszcze raz. Powinna powstać dość gęsta masa już na tym etapie. Następnie wyłożyć połowę masy do słoiczków, a do drugiej połowy dodać kakao lub rozpuszczoną czekoladę. Wyłożyć na górę orzechowej masy i wstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować w dowolny sposób np posiekanymi orzeszkami laskowymi i podawać :)
Makro (1 słoiczek z dekoracją z orzechów laskowych, czekoladą 85% i masłem migdałowym): około 330 kcal
B: 8
T: 29,7
W: 5,5
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz