Wigilijne faworki z ryby
Chrupiąca rybka na świąteczny stół? Czemu nie! Danie gotowe w 5 minut, które można zrobić w czasie krzątania się w kuchni na ostatnią chwilę przed pierwszą gwiazdką:) Voila! Podobno chrusty rybne są bardzo popularne od dawien dawna w Rumunii... Ahh uwielbiam kraj wampirów. Może kiedyś odwiedzę i jakiegoś spotkam? :)
- 200 g białej ryby*
- 5-10 g mąki kokosowej*
- tłuszcz do smażenia (ja swoje faworki smażyłam na głębokim smalcu jak pączki)
- sól, pieprz do smaku
*Polecam świeżo filetowane ryby z małą ilością ości. Ja robiłam faworki z białych ryb, nototenii, szczupaka i karpia - wyszły super. Z mrożonej ryby również wyjdą, ale nie będą tak chrupiące i trzeba je wcześniej mocno odcisnąć z wody.
*Mąki jedynie odrobinkę tak, aby pokryła filet. Nadmiar strzepać. Ja użyłam jedynie 6g.
Rybę oczyścić z łusek, wnętrzności i wyfiletować. Usunąć grzbiet i większe ości. Dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem. Jeśli filety są duże (jak w przypadku np szczupaka czy karpia) można je pokroić na mniejsze kawałki (około 5-8 cm długości).
Następnie naciąć jak na zdjęciu i przełożyć dolną część przez dziurę jak faworek po prawej stronie.
Oprószyć faworki rybne w mące. Otrzepać z nadmiaru. Wrzucać na dość mocno rozgrzany, głęboki tłuszcz (najlepiej smażyć w rondelku jak pączki). Należy smażyć na rumiany kolor z obu stron (pół minutki na stronę).
Najlepiej smakują na ciepło skropione cytrynką, ale można też podawać na zimno :)
Idealne na świąteczny stół! Ktoś się skusi?:)
Makro (porcja nototenii 200 g z przepisu z 6 g mąki bez tłuszczu do smażenia): około 224 kcal*
B: 43
T: 5,4
W: 0,9
*Aby wliczyć tłuszcz należy zważyć go przed smażeniem, a następnie zważyć po smażeniu i odliczyć z początkowej ilości.
Makro (porcja karpia 200 g z przepisu z 6 g mąki bez tłuszczu do smażenia): około 24 kcal*
B: 37
T: 9,3
W: 0,9
*Aby wliczyć tłuszcz należy zważyć go przed smażeniem, a następnie zważyć po smażeniu i odliczyć z początkowej ilości.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Ale super!!!Dziękuję za inspirację ;-)
OdpowiedzUsuńMiło mi!:)
UsuńPozdrawiam serdecznie:)