Sos Bolognese z makaronem z dyni
Na blogu była już propozycja na sos Bolognese z makaronem z cukinii z przepisu tutaj [klik]. Dziś podobna propozycja na pyszny obiad z makaronem z dyni :) To już ostatnie chwile na spróbowanie tego dania w tym sezonie!
Przepis na 4 porcje sosu:- 500 g mięsa mielonego (np łopatki wieprzowej, wołowiny lub mieszanego)
- 50 g czerwonej lub zwykłej cebuli (1 mała)
- 50 g przecieru pomidorowego
- 50 g smalcu
- 10 g czosnku (2 małe ząbki)
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, odrobina chili, oregano i bazylia
- opcjonalnie: pieczarki
- opcjonalnie: śmietanka 36%
Na patelni rozgrzać smalec. Na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, a potem dodać posiekany czosnek. Następnie do zeszklonej cebulki i czosnku wrzucić mięso mielone i smażyć około 10 minut. Dodać pół szklanki wody lub rosołu oraz przecier, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze 10 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso nie będzie surowe. Doprawić. Opcjonalnie: na samym końcu można dodać odrobinę śmietanki i wymieszać.
Makaron:
Przygotować makaron zgodnie z przepisem. Podawać razem z sosem :)
Makro (1 porcja sosu z wliczoną porcją 200 g surowej dyni makaronowej): około 537 kcal
B: 24,2
T: 41,4
W: 15,7
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz