Serowo-paprykowe chipsy
Od jakiegoś czasu chodzą za mną chipsy... no i mam 100% czystą wersję! Chętni?:) Idealna przekąska w 5 minut!
Przepis na 1 porcję:
- 50 g sera żółtego (mój ulubiony to Gouda i Edam)
- spora szczypta papryki ostrej i inne ulubione przyprawy np suszona cebulka lub czosnek
Ser zetrzeć na tarce i usypać małe porcje na silikonowej macie. Im cieńsza warstwa tym bardziej chrupiące chipsy.
Piec około 5-7 minut w 200 stopniach, aż ser całkowicie się roztopi, a brzegi chipsów zaczną rumienić. Wyjąć z piekarnika, posypać papryką i zostawić na macie do ostudzenia.
Makro (porcja z przepisu): około 173 kcal
B: 13,2
T: 13,1
W: 0,8
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Czy można użyć sera mozarella?
OdpowiedzUsuńMyślę, że wyjdą gumowe, a nie chrupiące. Lepszy byłby parmezan.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)