TRYB JASNY/CIEMNY

Sernik "Straciatella" z malinami na spodzie Brownie (bez mąki, bez kokosa)

Co powiecie na małą tradycję? Zakończenie roku z sernikami :) W zeszłym roku ostatnim przepisem na blogu był Sernik Oreo tutaj [klik] i okazał się hitem, który bardzo polubiliście :) A co powiecie na sernik Straciatella z malinami i pysznym, czekoladowym spodem bez mąki? Tylko 5 składników i gotowe! I można go zrobić na 2 różne wersje: bez spodu i z :) Jest jeszcze lepszy niż Oreo!!!! I bez użycia miksera :)

Przepis na kwadratową foremkę 20x20cm lub małą tortownicę o średnicy około 22cm:
  • 500 g tłustego twarogu (2 x zmielony lub przeciśnięty przez praskę)*
  • 100 g masła (około 50 g do spodu Brownie i 50 do masy serowej)
  • 100 g gorzkiej czekolady min 85% (około 30 g do spodu Brownie i reszta, posiekana do masy)
  • 4 jaja (1 jajo do Brownie, 3 jaja do masy serowej)
  • 100 g malin (na wierzch sernika, mrożone lub świeże)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia*
*Ja używam tłustego bez laktozy.
*Warto dodawać w czasie robienia po spróbowaniu masy. Ja daję 2 łyżki na 0,5 kg sera, bo lubię lekko kwaśne serniki. W serniku są też maliny i czekolada, więc po upieczeniu będą wyczuwalne.

*UWAGA: Można zrobić sernik bez spodu Brownie. Wystarczy do masy serowej wlać 100 g rozpuszczonego masła zamiast 50 g, a czekoladę posiekać i dorzucić do reszty masy serowej razem z 4 jajami zamiast 3.

Masło rozpuścić w rondelku, połowę wylać do większej miski i zostawić. Do pozostałego dodać około 30 g czekolady i rozpuścić. Ostudzić (w tym czasie można nagrzać piekarnik do 180 stopni). Następnie wbić jajo i wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą i masłem.
Masa powinna zgęstnieć w czasie mieszania. Wyłożyć ją na wysmarowany spód naczycia żaroodpornego (lub wyłożony papierem do pieczenia, a najlepiej do silikonowej foremki).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5-8 minut, aż lekko się zapiecze. Wyciągnąć, a temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni.
Twaróg na sernik zmielić przynajmniej 2 razy lub przecisnąć 2 razy przez praskę do ziemniaków. Przełożyć masę do wcześniej rozpuszczonego masła (połowa odłożona na początku).
Następnie wbić 3 jaja i wymieszać trzepaczką.
 Powinna powstać gładka masa. Następnie wrzucić do niej posiekaną czekoladę i zamieszać.
Wyłożyć masę na podpieczony spód Brownie. Maliny rozgnieść widelcem i wyłożyć na masę serową.
Tak przygotowany sernik piec 30 minut w 160 stopniach, a następnie 30 minut w 150 stopniach. Ostudzić w piekarniku, a następnie wstawić na noc do lodówki.
Sernik jest pyszny zarówno w wersji na spodzie jak i bez :)
Słodki od malin, kwaśny od twarogu i gorzki od gorzkiej czekolady. Połączenie idealne!:)
Makro (1 kawałek z około 9): około 267 kcal
B: 13,4
T: 21,2
W: 4,7
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Właśnie miałam robić sernik oreo i zmieniłam zdanie ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oba są pycha! :)

      Mam nadzieję, że będą smakować :)

      Usuń
  2. Właśnie piekę.Po o lizaniu miski już wiem, że będzie pycha 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że był przepyszny!

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Zrobiłam, pycha, dziękuję za ten przepis! Zjadłam od razu na ciepło jeden kawałek, nie wytrzymałam do wystudzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia czy sernik pieczony wyjdzie na samym mascarpone. Nigdy nie próbowałam i jakoś mam złe przeczucia. Może wyciec sporo wody.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Przepis świetny. Chciałabym podwoić porcję, żeby był wyższy. Czy należy wydłużyć czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Nie wydłużałabym pieczenia spodu, warto zastanowić się nad wydłużeniem pieczenia całości - o dodatkowe 10 minut w jednej i 10 w drugiej temperaturze. Na pewno Pani pozna, że jest upieczony (sernik lekko zmieni kolor i będzie twardszy niż surowy).

      Pozdrawiam i udanego wypieku :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva