Placuszki z kalarepy (bez mąki)
Sezonowe placuszki w grudniu? Bez mąki? Tak to możliwe! Spójrzcie na mój nowy przepis na pyszne placki:)
Przepis na około 15-16 placuszków (2 porcje):- 1 kalarepa (210 g, waga bez skórki przed odciśnięciem)
- 3 jaja
- szczypta pieprzu i ulubione przyprawy
- sól (solić najlepiej dopiero po usmażeniu)
- dodatkowo: masło lub inny tłuszcz do smażenia (2 łyżki powinny wystarczyć)
Kalarepę obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mocno odcisnąć z nadmiaru wody.
Wbić jaja, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać masę.
Wykładać na rozgrzany tłuszcz na patelnię małymi porcjami (płaska łyżka masy na każdy placuszek). Usmażyć na rumiany kolor z obu stron na małym ogniu.
Są przepyszne z domowymi skwarkami! Można podawać na ciepło i zimno :) Mają bardzo delikatny smak ;)
Makro (pół porcji z przepisu bez wliczonego tłuszczu do smażenia): około 152 kcal
B: 13
T: 8,6
W: 3,3
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz