Piernikowy tort z masą makowo-limonkową
Piernik, makowiec,
limonka i korzenne przyprawy... razem? Tak, bo dziś na blogu znajdziecie
przepis na pyszny, świąteczny torcik piernikowy z gęstym, ale sprawdzonym, miękkim
biszkoptem (który już jest na blogu w przepisie na Kinder Kanapkę tutaj[klik]). Słodkie mleczko lub śmietanka, kwaśna limonka, chrupiący mak i ciasto
piernikowe okazało się być idealnym połączeniem! :)
Przepis na 12 kawałków piernika na tortownicę o średnicy 25 cm lub mniejszą (z przepisu na biszkopt do Kinder Kanapki tutaj [klik]):- 100 g roztopionego i ostudzonego oleju kokosowego (ewentualnie masła)
- 35 g kakao (można dać mniej, a dodać więcej przyprawy do piernika)
- 7 jaj (osobno w miskach: białka i żółtka)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (lub pół łyżeczki sody zgaszona łyżeczką octu jabłkowego)
- 45 g mąki kokosowej
- 100 g śmietanki 36% (lub mleka kokosowego albo migdałowego)
- 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika z przepisu tutaj [klik]
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (dałam 2 łyżki do ubicia białek, jeśli ciasto ma być słodsze proponuję dać więcej)
Olej rozpuścić w rondelku lub w misce nad parą wodną.
W czasie studzenia oleju ubić 7 białek ze szczyptą soli i wybranym słodzidłem.
W czasie studzenia oleju ubić 7 białek ze szczyptą soli i wybranym słodzidłem.
Następnie wlać olej ze śmietanką i kakao.
Dodać proszek do pieczenia oraz mąkę kokosową i przyprawę do piernika. Krótko zmiksować (powinna powstać gęsta masa), a następnie przełożyć do miski z białkami i zmiksować na najniższych obrotach, aż masa będzie jednolita, ale pyszysta i dość płynna (nie miksować długo, wystarczy kilkanaście sekund). Ewentualnie dolać mleka/dosypać łyżeczkę mąki.
Przelać do silikonowej tortownicy lub tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
Piec w 180 stopniach przez 30 min, a następnie przez około 5 minut w 150 stopniach. W czasie pieczenia przygotować masę makową, a ciasto ostudzić.
Przepis na masę makową z limonką:
- 400 g mleczka kokosowego (cała puszka, w wersji z nabiałem można zastąpić śmietanką)
- 50 g maku
- 50 g wiórków kokosowych (można zastąpić zmielonymi orzechami)
- 10 g żelatyny rozpuszczonej w 50 g ciepłej wody (można zastąpić agarem)*
- 30 g soku z limonki (sok z 1 małej sztuki, skórkę można zostawić do dekoracji lub dodać do masy)
*Uwaga: agar stygnie już w temperaturze pokojowej!
Wiórki (lub orzechy), mleczko i mak z sokiem z limonki wymieszać w naczyniu. Następnie przełożyć kilka łyżek masy do żelatyny i wymieszać, a potem przelać wszystko do reszty masy i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 10-15 minut.
Kiedy biszkopt się upiecze i ostudzi przekroić na pół. Dolny blat zostawić w foremce.
Na ostudzony spód wylać przygotowaną masę z lodówki (masa może być bardzo lejąca pod warunkiem, że brzegi tortownicy są szczelne i nic nie wycieknie; jeśli tak nie jest masę należy dłużej schładzać, aż zacznie gęstnieć i dopiero wtedy wylać na spód). Przykryć drugim blatem piernikowym i wstawić do lodówki najlepiej na noc.Następnego dnia można udekorować kleksami lukru z wody i zmielonego słodzidła oraz skórką z limonki.
Piernik i makowiec w jednym!
Torcik jest idealny na święta:) Powinien wyjść bardzo miękki, piernikowy, korzenny z chrupiącym makiem. Dodatek limonki świetnie podkreśla smak torcika, więc warto nie rezygnować z tego składnika:)
Makro (1 z 12 porcji torcika z dodatkiem mleka kokosowego i wiórków do ciasta): około 274 kcal
B: 7,9
T: 24,9
W: 3,1
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
A mak ma być zmielony?
OdpowiedzUsuńMój nie był, ale warto zmielić, bo jest "łagodniejszy" w strukturze:)
UsuńPozdrawiam serdecznie:)