Pierniczki w czekoladzie (z żółtek, bez mąki)
Chrupiące, oblane czekoladą i posypane orzeszkami. Pierniczkiiiiii!!! Takie na ostatnią chwilę idealnie się jutro sprawdzą :) Zeszłoroczną, mięciutką wersję znajdziecie tutaj [klik].
Przepis na około 12 sztuk (trzeba mieć 12 sztuk foremek na muffinki):
- 4 żółtka
- 5 g kakao
- łyżeczka przyprawy do piernika
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (lub szczypta sody)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (po dodaniu 2 płaskich łyżek pierniczki powinny wyjść dość słodkie, warto zmielić na puch przed dodaniem)
- 25 g roztopionej czekolady 85% (do oblania pierniczków) + do dekoracji posiekane orzeszki lub inne bakalie
Żółtka ubić razem ze słodzidłem. Następnie dodać kakao, przyprawę do piernika i szczyptę sody/proszku.
Piec około 15-16 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika. Zostawić do ostudzenia w foremkach, aż stwardnieją. Następnie wyjąć i oblać czekoladą. Udekorować. Przechowywać w pudełku około 2 dni:)
Krótko zmiksować wszystkie składniki.
Przełożyć masę do foremek na muffinki. 1 łyżka na 1 dziurkę.
PS: Muszą być pieczone w foremkach, inaczej rozleją się na płaskie placuszki. Sprawdzałam osobiście różne wersje :)
Białka warto wykorzystać do wielu innych przepisów z bloga jak np. zielone naleśniki, puszyste naleśniki, babka z białek itp.
Białka warto wykorzystać do wielu innych przepisów z bloga jak np. zielone naleśniki, puszyste naleśniki, babka z białek itp.
Zeszłoroczna wersja pierniczków bez foremek jest tutaj [klik].
Makro (2 pierniczki z czekoladą bez orzeszków): około 73 kcal
B: 2,7
T: 6,2
W: 1*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz