TRYB JASNY/CIEMNY

Pasztet z grzybami

Świątecznego spamu ciąg dalszy:) Znów zapachniało przez ekran, booo dziś na blogu grzybowy pasztecik! Przepyszny! Uwaga, bo zjedzony na ciepło nawet nie doczeka świąt hihi :) Trzeba go robić na ostatnią chwilę. Serio :)

Przepis na naczynie żaroodporne 1l o wymiarach około 15 x 20cm:
  • 100 g cebuli
  • 1 jajo
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 40 g suszonych borowików 
  • 300 g karkówki
  • łyżeczka soli, łyżka majeranku i łyżka kminku, łyżka słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu
  • 10 g smalcu do wysmarowania naczycia żaroodpornego
  • 50 g rosołu (można pominąć lub dodać odrobinę wody z moczenia grzybów)
Grzyby zalać wodą i moczyć całą noc. Rano zmienić wodę i zostawić jeszcze na godzinę. Cebulkę, wątróbkę, namoczone grzyby i karkówkę zmielić w maszynce do mielenia na gładko. Dodać rosół (lub odrobinkę wody z drugiego moczenia), przyprawy i jajo. Dokładnie wymieszać.

Wylać masę do nasmarowanego naczynia żaroodpornego.

Piec około 80 minut w 180 stopniach, a następnie studzić w wyłączonym piekarniku. Przechowywać w lodówce 4-5 dni. Można jeść na ciepło i zimno :)
Makro (1 duży plaster z 10): około 140 kcal
B: 12,1
T: 8,6
W: 2,7
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva