TRYB JASNY/CIEMNY

Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami

Mała przeróbka zeszłorocznego przepisu na paszteciki. Tym razem wigilijna wersja z kapustą i grzybami o którą prosiliście :) Wyglądają jak razowe prawda? Baaardzo je lubię! A tych, którzy próbowali zeszłorocznych pasztecików zapraszam na bloga po dzisiejszy przepis :)

Przepis na 12 pasztecików (z przepisu na paszteciki z mięsem mielonym tutaj [klik]):
Ciasto*:
  • 30 g miękkiego masła (lub smalcu)
  • 2 jaja
  • 40 g łusek babki jajowatej
  • 10 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki wody
  • sól, pieprz, ulubione zioła (warto dać sporo, mają fajny, ziołowy smak)
*Przygotowanie zacząć od farszu!

Wszystko razem zagnieść na miękkie ciasto.

Na początku będzie lepkie, a po chwili zacznie gęstnieć.
Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 35x20 cm.

Najprościej rozłożyć ciasto na woreczku foliowym/folii spożywczej lub silikonowej macie, przykryć drugim woreczkiem/folią i wałkować ciasto pomiędzy nimi na cieniutką warstwę.  


Farsz:
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 20 g suszonych grzybów (trzeba wcześnieć namoczyć najlepiej przez całą noc w wodzie)
  • sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie duża szczypta kminku, majeranku i bazylii)
Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru soku i zmielić w maszynce razem z odcedzonymi z wody grzybami. Doprawić i wymieszać. Następnie wyłożyć na ciasto jak na zdjęciu. 
A potem zwinąć w ciasny rulon i mocno skleić brzegi. Zacząć od bliższej strony i rolować.
Powinno się udać bez problemu. Brzegi można skleić wodą lub odrobinką rozbełtanego jaja. Następnie odwrócić roladę - sklejone brzegi będą na dole.
Następnie pokroić nożem na 12 kawałków o szerokości około 1,5cm i ułożyć na blaszce (lub na silikonowej macie). 

Piec 30-35 minut na rumiany kolor w 180 stopniach. Podawać na gorąco lub zimno. Przechowywać w lodówce.

Makro (2 paszteciki z przepisu): około 100 kcal
B: 4,2
T: 19,3
W: 2,3
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Witam
    To ciasto było ciut wcześniej upieczone? i ile minut?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie, wszystko jest opisane i nic wcześniej nie było podpiekane :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Witam, mam pytanie, czy zamiast masła wyjdzie z olejem kokosowym? Jestem uczulona na kazeinę..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie zamiennikiem jest smalec, ale olej kokosowy też się sprawdzi (jedynie warto wtedy dodać ostrych przypraw ze względu na słodki smak oleju).

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva