Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami
Mała przeróbka
zeszłorocznego przepisu na paszteciki. Tym razem wigilijna wersja z kapustą i
grzybami o którą prosiliście :) Wyglądają jak razowe prawda? Baaardzo je lubię!
A tych, którzy próbowali zeszłorocznych pasztecików zapraszam na bloga po dzisiejszy
przepis :)
Przepis na 12 pasztecików (z przepisu na paszteciki z mięsem mielonym tutaj [klik]):
Ciasto*:
- 30 g miękkiego masła (lub smalcu)
- 2 jaja
- 40 g łusek babki jajowatej
- 10 g mąki kokosowej
- 2 łyżki wody
- sól, pieprz, ulubione zioła (warto dać sporo, mają fajny, ziołowy smak)
*Przygotowanie zacząć od farszu!
Wszystko razem zagnieść na miękkie ciasto.
Na początku będzie lepkie, a po chwili zacznie gęstnieć.
Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 35x20 cm.
Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 35x20 cm.
Najprościej rozłożyć ciasto na woreczku foliowym/folii spożywczej lub silikonowej macie, przykryć drugim woreczkiem/folią i wałkować ciasto pomiędzy nimi na cieniutką warstwę.
Farsz:
- 200 g kapusty kiszonej
- 20 g suszonych grzybów (trzeba wcześnieć namoczyć najlepiej przez całą noc w wodzie)
- sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie duża szczypta kminku, majeranku i bazylii)
Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru soku i zmielić w maszynce razem z odcedzonymi z wody grzybami. Doprawić i wymieszać. Następnie wyłożyć na ciasto jak na zdjęciu.
A potem zwinąć w ciasny rulon i mocno skleić brzegi. Zacząć od bliższej strony i rolować.
A potem zwinąć w ciasny rulon i mocno skleić brzegi. Zacząć od bliższej strony i rolować.
Powinno się udać bez problemu. Brzegi można skleić wodą lub odrobinką rozbełtanego jaja. Następnie odwrócić roladę - sklejone brzegi będą na dole.
Następnie pokroić nożem na 12 kawałków o szerokości około 1,5cm i ułożyć na blaszce (lub na silikonowej macie).
Piec 30-35 minut na rumiany kolor w 180 stopniach. Podawać na gorąco lub zimno. Przechowywać w lodówce.
Makro (2 paszteciki z przepisu): około 100 kcal
B: 4,2
T: 19,3
W: 2,3
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Witam
OdpowiedzUsuńTo ciasto było ciut wcześniej upieczone? i ile minut?
Nie nie, wszystko jest opisane i nic wcześniej nie było podpiekane :)
UsuńPozdrawiam :)
Witam, mam pytanie, czy zamiast masła wyjdzie z olejem kokosowym? Jestem uczulona na kazeinę..
OdpowiedzUsuńW przepisie zamiennikiem jest smalec, ale olej kokosowy też się sprawdzi (jedynie warto wtedy dodać ostrych przypraw ze względu na słodki smak oleju).
UsuńPozdrawiam serdecznie!