Paluszki drobiowe z piekarnika w panierce
Dziś na blogu idealna przekąska na Sylwestra! Łapcie przepis na drobiowe paluszki w panierce parykowo-ziołowej pieczone w piekarniku za jednym zamachem. Wersja odchodzona w porównaniu do smażonej na głębokim tłuszczu :) No i dużo fajniejsza, bo przecież w czasie pieczenia można odkurzyć mieszkanie czy zrobić sałatkę prawda?:)
Przepis na 1 pierś z kurczaka (około 2-3 porcje):
- 280 g piersi z kurczaka (1 średnia pierś z kurczaka)
Na panierkę (użyłam przepisu na schabowe tutaj [klik]):
- 1 jajo
- 5 g łusek babki jajowatej*
- 15 g mąki kokosowej
- łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka bazylii, szczypta chili, szczypta suszonego czosnku lub cebuli
*Można pominąć dodatek łusek babki jajowatej i sypnąć więcej mąki kokosowej lub dodać starty na małych oczkach twardy ser np parmezan.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w długie, cieńkie paski.
Suche składniki na panierkę wymieszać. W osobnej misce rozbełtać jajo.
Każdy pasek kurczaka wrzucić do jajka, a następnie obtoczyć w suchych składnikach. Nadmiar strzepać. Panierki powinno starczyć idealnie na 1 pierś. Ułożyć paski kurczaka na macie, papierze do pieczenia lub wysmarowanej masłem blaszce.
Piec około 16-20 minut w 180 stopniach, aż panierka się lekko zarumieni, a widelec lekko wbije w mięso. Można przełamać jednego paluszka na pół i sprawdzić czy są upieczone. Można podawać z sosem pomidorowym czy majonezem lub musztardą ;)
Makro (pół porcji z przepisu, 140 g piersi z kurczaka w panierce bez sera): około 240 kcal
B: 35,7
T: 9,1
W: 1,6
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuń