Marcepanowe trufle z masłem orzechowym
W zeszłym roku dostaliście smakowity przepis na baton marcepanowy w białej polewie z przepisu tutaj [klik]. A co powiecie na marcepanowe trufelki? Z orzechami o smaku piernika i pysznym aromatem pomarańczy 💙 Obsypane śniegiem! :)
Przepis na 15 trufli:
- 100 g migdałów
- 50 g masła orzechowego (użyłam laskowego, można użyć z nerkowców lub innego)
- pół łyżeczki przyprawy do piernika z przepisu tutaj [klik] (można pominąć, ale z tym dodatkiem wychodzą naprawdę smaczne)
- malutka łyżeczka olejku migdałowego i kilka kropel pomarańczowego (razem około 4 g)
Migdały zalać wrzątkiem i zostawić najlepiej na noc lub na godzinę, aż skórka zacznie odchodzić.
Następnie zdjąć skórkę z migdałów ręcznie lub wrzucić je do ściereczki i pocierać, aż same zejdą. Można także kupić gotowe, blanszowane migdały, ale warto je namoczyć w wodzie przynajmniej przez godzinę.
Wrzucić migdały do młynka lub mocnego blendera i mielić tak długo, aż powstanie gęsta, lekko klejąca masa.
Wsypać przyprawę, dodać olejek i masło i wymieszać masę. Na tym etapie warto posmakować i dodać ewentualnie zmielonego słodzidła. Proponuję nie dodawać zbyt dużo, bo dodane masło orzechowe osładza naturalnie trufle.
Utoczyć 15 kuleczek wielkości pralinek. Można je dodatkowo dla ozdoby obtoczyć w zmielonym słodzidle np inulinie czy erytrolu lub stewii albo kakao.
Są przepyszne! Wspaniale smakują i pięknie prezentują się na świątecznym stole:)
Można je przechowywać około 4 dni w lodówce, ale gwarantuję, że nie postoją tak długo, bo wcześniej magicznie znikną! :)
Makro (1 kuleczka z masłem orzechowym z orzechów laskowych): około 62 kcal
B: 2,4
T: 5,1
W: 1,1
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz