Marcepanowa rolada kakaowo-rumowa
Marcepan w formie rolady z kakao i rumem? Tego u mnie jeszcze nie było! Wpadłam na ten pomysł zerkając na zeszłoroczny baton marcepanowy, który robiłam podobną techniką z przepisu tutaj [klik]. Jak Wam się podoba? Ja już jestem po degustacji i powiem Wam.... SZTOS!:) Nie wytrzymała do świąt :) Tylko 2 główne składniki i dodatki! I bez żadnego pieczenia!
- 100 g
migdałów
- 2 g
kakao (malutka, płaska łyżeczka)
- 4 g czyli malutka łyżeczka olejku migdałowego i kilka kropelek olejku rumowego
Migdały zalać wrzątkiem i zostawić najlepiej na noc
lub na godzinę, aż skórka zacznie odchodzić.
Następnie zdjąć
skórkę z migdałów ręcznie lub wrzucić je do ściereczki i pocierać, aż same
zejdą. Można także kupić gotowe, blanszowane migdały, ale warto je namoczyć w
wodzie przynajmniej przez godzinę.
Wrzucić migdały do
młynka lub mocnego blendera i mielić tak długo, aż powstanie gęsta, lekko
klejąca masa.
Podzielić masę na 2 części. Do jednej dodać kakao i wymieszać, a następnie wyłożyć masę na woreczek foliowy lub kawałek folii spożywczej. Rozgnieść na prostokąt o grubości 2-3 mm.
Jasną masę odrywać i spłaszczać w rękach, a następnie przyklejać po fragmencie do ciemnej masy.
Dokładnie przykleić obie masy do siebie. Przycisnąć.
Następnie zacząć zwijać roladę od jednej strony w rulonik.
Zwinąć całą roladę.
A następnie jeszcze raz dokładnie docisnąć brzegi i skleić całość.
Rozwinać roladę i pokroić na plasterki. Można pokroić od razu lub zostawić w formie rolady i kroić przed zjedzeniem.
Jest tak pyszna, że zostanie zjedzona przy stole na raz! Gwarantuję :)
Idealna na Wigilię :) Kto się skusi?:)
Makro (1 z 15 kawałeczków): około 42 kcal
B: 1,5
T: 3,5
W: 0,7
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Ten zapach migdałowy jest konieczny?
OdpowiedzUsuńW taki sposób powstaje prawdziwy marcepan, ale oczywiście można zamienić na sok z cytryny czy nawet kilka kropelek alkoholu :)
UsuńPozdrawiam:)
Bardzo lubię Twoje placki cukiniowe, ale ten przepis delikatnie mówiąc jest kiepściutki :( :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję za uznanie i opinię! Oczywiście nigdy nie liczyłam, że moje +/- 500 przepisów będzie smakowało tak samo pysznie każdemu:) Może inne przypadną do gustu:)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)