Karkówka w panierce z suszonymi pomidorami
Co powiecie na świąteczną odsłonę schabowych z bloga w wersji z karkówką i suszonymi pomidorami w panierce? Są przepyszne! A suszone pomidorki tak bardzo kojarzą się ze świętami... mhm :)
Przepis na panierkę na 2 plastry karkówki po 150 g (z przepisu na schabowe tutaj [klik]):- 300 g karkówki
- 1 jajo
- 15 g łusek babki jajowatej
- 20 g mąki kokosowej
- 2 g zmielonych suszonych pomidorów (mała, płaska łyżeczka)
- sól, pieprz do smaku
- 100 g smalcu lub innego tłuszczu np masła do smażenia (mięso w panierce wchłania dość dużo, bo około połowę i tyle jest wliczone do makroskładników)
Karkówkę rozbić na średniej grubości kotlet. Na 1 talerzu rozbić jajo i rozbełtać. Na 2 talerzu dokładnie wymieszać łuski, mąkę i suszone pomidory z przyprawami (lub bez dodatku ziół). Karkówkę mocno przyprawić pieprzem i solą, a następnie obtoczyć w sypkich składnikach, później w jajku i znów w suchych składnikach.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni z obu stron na rumiany kolor na małym gazie, aż mięso będzie miękkie (można wbić widelec i sprawdzić). Nie spalić panierki:) Podawać w dowolny sposób na ciepło lub zimno.
Makro (1 kotlet z karkówki z pomidorami): około 659 kcal
B: 31
T: 56,3
W: 1,9
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz