Domowa wędlina z łopatki wieprzowej
Kto ma szynkowar ręka w górę! Przyda się, bo dziś przepis specjalnie dla Was czyliiii domowa, pyszna, długooo i wolno gotowana wędlina! Mhhm pychotka, idealnie na święta ❤️
- 1 kg łopatki wieprzowej
- przyprawy: łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka oregano, łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, duża szczypta chili, pół łyżeczki kminku, pół łyżeczki kurkumy
Mięso umyć i pokroić w kostkę jak na gulasz lub cieńsze plastry. Dokładnie obtoczyć w mieszance przypraw i wstawić do lodówki na noc, a najlepiej na cały dzień. Następnie przełożyć mięso do szynkowaru zgodnie z instrukcją (niektóre mają woreczki, inne nie). Dokładnie docisnąć używając sprężyny.
Wstawić szynkowar do wysokiego garnka z wodą siegąjącą trochę poniżej krawędzi szynkowaru. Postawić na gazie i gotować około 80 minut tak jak rosół na małym gazie (od momentu zagotowania wody). Następnie wyłączyć gaz i pozostawić do ostudzenia w wodzie, w której gotowała się szynka. Gdy szynkowar całkowicie ostygnie, otworzyć i wyjąć szynkę. Gotową szynkę przechowywać w lodówce około 3 dni.
Makro (1 porcja z 10 gotowej szynki): około 257 kcal*
B: 16,1
T: 21,9
W: 0
*Podałam makroskładniki na porcję, ponieważ ciężko stwierdzić jakie makroskładniki będzie miała gotowa szynka w 100 gramach po ugotowaniu.
*Podałam makroskładniki na porcję, ponieważ ciężko stwierdzić jakie makroskładniki będzie miała gotowa szynka w 100 gramach po ugotowaniu.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz