Zapiekanka kalafiorowa z kabanosami i schabem
Zostało Wam trochę kalafiora z obiadu? No to może zrobicie pyszną zapiekankę z mojego przepisu?:)
Przepis na 4 duże porcje:
- 500 g ugotowanego kalafiora
- 2 jaja
- 10 g łusek babki jajowatej
- ulubione zioła i przyprawy: użyłam ostrej papryki,oregano, soli, pieprzu i majeranku
Kalafior zmiksować lub rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki wymieszać.
Wyłożyć masę na blaszkę lub silikonową matę do pieczenia. Uformować płaski prostokąt.
Dodatki:- 250 g schabu
- 100 g kabanosów
- 100 g sera żółtego
- dodatkowo: różyczki brokuła, papryka i inne dowolne warzywa
Schab i kabanosy pokroić w kostkę. Na przygotowany spód wyłożyć ser i dodatki.
Piec około 25-30 minut w 180 stopniach, aż spód się zarumieni. Najlepiej podawać z dobrą oliwą;)
Makro (1 porcja ze schabem, kabanosami i serem bez oliwy i dodatków): około 353 kcal
B: 33,3
T: 21,1
W: 7,4
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Czy dała Pani surowy schab do tej zapiekanki? Dziękuję i pozdrawiam?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, widać na zdjęciu. Jeśli jest inaczej zawsze o tym informuję :)
UsuńPozdrawiam!
Dziękuję! Tak mi się właśnie wydawało, ale wzrok czasem płata figle więc wolałam zapytać:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! I dziękuję za inspiracje! Często korzystam z Pani przepisów!!!!
Maya
Nie ma sprawy :)
UsuńDziękuję! Bardzo mi miło :)
Pozdrawiam serdecznie!