Piernik z nutką pomarańczy i białą masą
Mięciutki, pyszny, jesienny piernik z białą masą na górze (wręcz imitującą lukier), a będąca czymś zupełnie innym. Ciekawi co to? Zapraszam po przepis idealny na nadchodzące święta!
Przepis na około 8 kawałków (standardowa keksówka o długości 25 cm):
- 30 g pasty kokosowej (pasta z 100% miąższu kokosa)
- 100 g wody
- 30 g oleju kokosowego
- 55 g mąki kokosowej
- 4 jaja
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki domowej przyprawy do piernika
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (można dać 2 łyżki do ubicia białek lub więcej)
Pastę, wodę i olej kokosowy rozpuścić razem w garneczku na małym ogniu i całkowicie ostudzić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli i słodzidła.
Następnie wrzucić żółtka i miksować kilka sekund. Dodać resztę składników i ostudzoną masę kokosową. Zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia składników.
Powinna powstać gęsta, ale bardzo lekka i puszysta masa. Jeśli jest zbyt rzadka można dodać 5 g mąki kokosowej. Przełożyć całość do małej kwadratowej foremki lub małej keksówki o długości 25 cm (standardowy wymiar). Piec 35 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze 5 minut, aż ciasto się zarumieni. Studzić w piekarniku.
Biała masa na górę (z przepisu na śnieżne batoniki tutaj [klik]):
- 40 g inuliny
- 40 g wiórków kokosowych
- 50-60 g wody
- kilka kropel ekstraktu pomarańczowego
- opcjonalnie: posiekane orzeszki do posypania
Wymieszać wszystkie składniki jak w przepisie na batoniki. Powinna powstać gęsta masa. Rozsmarować całość na wierzchu ciasta. Po kilkunastu minutach masa zgęstnieje i utworzy "pomarańczowy biały lukier". Zamiast białej masy można posypać piernik zmielonym słodzidłem lub wymieszać zmielone słodzidło z wodą i zrobić lukier.
Piernik jest przepyszny! Przyjemnie czuć pomarańczę i cynamon. Jest bardzo puszysty, a biała masa idealnie dopełnia całości :) Kawałki są dość wysokie, więc można upiec ciasto w małej tortownicy lub kwadratowej foremce i zrobić niższy piernik i więcej białej masy :)
Proponuję również zerknąć na podobny przepis na kawowe muffinki z linku tutaj [klik].
Proponuję również zerknąć na podobny przepis na kawowe muffinki z linku tutaj [klik].
Makro (1 kawałek z 8 z wliczonym "lukrem"): około 159 kcal
B: 5,4
T: 13,3
W: 3,3
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
czy mozna zastapic czyms innym inulinę?
OdpowiedzUsuńMożna zrobić masę jak do batoników Bounty z bloga i wyłożyć na piernik :)
UsuńPozdrawiam :)