Pieczarki faszerowane wołowiną i cukinią
Mam nadzieję, że lubicie pieczarki, bo dziś na blogu pyszny i strasznie prosty przepis z ich udziałem! :) Wersja faszerowana wołowiną, której mam ostatnio spore zapasy :)
Przepis na 6 dużych sztuk:
- 6 dużych pieczarek (moje ważyły 350g)
- 250 g mięsa mielonego (użyłam wołowiny, mostek mielony, można użyć innego mięsa mielonego)
- 50 g cukinii
- sól, pieprz do smaku
- zioła: szczypta kolendry, oregano, bazylii, chili, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki suszonej cebuli i czosnku
- oliwa do polania
Pieczarki pozbawić nóżek i ewentualnie obrać.
Cukinię pokrojoną w kostkę, mięso i pokrojone w kostkę nóżki pieczarek razem wymieszać. Doprawić.
Nafaszerować pieczarki. Docisnąć farsz.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 25-30 minut, aż pieczarki z farszem się upieką. Można sprawdzić widelcem. Na ostatnie 5 minut pieczenia można dodatkowo posypać pieczarki dowolnym serem. Najlepiej smakują polane dobrą oliwą :)
Makro (1 pieczarka z 6 sztuk z farszem z wołowiny bez sera i oliwy): około 64 kcal
B: 10,1
T: 2,3
W: 0,6
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Chciałem sobie skopiować składniki na listę zakupów i nie mogę...?
OdpowiedzUsuńNiestety nie ma na blogu opcji kopiowania. Była, ale po kilku bardzo niemiłych sytuacjach zablokowałam taką możliwość. Na szczęście składników zazwyczaj jest malutko, więc można sobie zapisać :)
UsuńPozdrawiam:)