Orzechowo-kakaowe batoniki z awokado
Znajdą się tutaj fani połączenia awokado i kakao z orzechami? Jeśli tak to mam dla Was pyszne batoniki na zimno :)
Przepis na 5 sztuk:
- 80 g awokado (połówka dużego)
- 50 g masła (lub oleju kokosowego)
- 10 g kakao + 3 g do obtoczenia
- 50 g zmielonych orzechów laskowych (lub innych)
- 50 g wiórków kokosowych (lub miarka odżywki kakaowej 30g)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
- opcjonalnie: szczypta cynamonu i kardamonu
Wstawić do lodówki, aż masa stężeje (około 2-4 h lub do zamrażalki na krócej), a następnie pokroić na batony. Batoniki obtoczyć w kakao. Przechowywać w lodówce 2-3 dni lub zamrozić na dłużej.
Prawdziwa gratka dla fanów kakao i awokado :)
Makro (1 batonik z wiórkami i masłem): około 240 kcal
B: 3
T: 23,2
W: 3
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Wyglądają mega smakowicie.. :D
OdpowiedzUsuńDziękuję! Są całkiem inne w smaku niż pozostałe batoniki z bloga :)
UsuńPozdrawiam :)
wyglądają świetnie - a co dodać można dodać zamiast orzechów (alergia)?
OdpowiedzUsuńMożna dać odżywki białkowej jeśli można nabiał lub mąki kokosowej jeśli z nią nie ma problemu :)
UsuńPozdrawiam :)
Dzięki - odżywek nie używam, nabiału nie mogę. Mąka kokosowa ratuje sytuację:)
OdpowiedzUsuń