Frytki z kalarepy
Na blogu są już frytki z dyni (z przepisu tutaj[klik]), które osobiście uwielbiam. Dzisiaj kolejna wersja frytek. Tym razem z kalarepy! Za genialny pomysł wykorzystania kalarepki w formie frytek wielkie podziękowania dla Zuzy z Zakręconej Kawiarenki:) Zuza radzi smażyć w głębokim tłuszczu. U mnie znajdziecie wersję pieczoną w piekarniku:)
Przepis na 1 porcję ze zdjęcia:
- 200 g kalarepy (jedna, mała sztuka)
- 20 g dowolnego tłuszczu (np 2 łyżki roztopionego masła)
- ulubione przyprawy, sól, pieprz (polecam mieszankę: słodka papryka, bazylia, oregano, chili i majeranek)
Kalarepę przekroić na pół, a następnie pokroić na paski. Można wcześniej obrać skórkę (ja ją polubiłam, więc zostawiam).
Obtoczyć w maśle i przyprawach.
Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec około 30-35 minut w 200 stopniach, aż frytki zrobią się miękkie, ale pozostaną chrupie. Sprawdzać widelcem. Można je również usmażyć w głębokim tłuszczu na patelni. Świetnie smakują z solą i pieczonym kurczakiem :) Frytki bez przypraw mają leciutko słodki aromat. Są bardzo delikatne w smaku, wiec warto użyć dużej ilości przypraw.
Makro (cała porcja z przepisu): około 246 kcal
B: 4,4
T: 20,3
W: 8,6
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Polecam też z selera :)
OdpowiedzUsuńZ selerka mi mało smakują :( Ale może ktoś przeczyta i zrobi :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Super! Właśnie kupiłam kalarepe i na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńSmacznego i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńMega pyszne , moje dzieci powiedziały że duże lepsze niż z ziemniaków
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło!
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Dziękuję za super pomysł. Zrobiłam z piekarnika, do pieczenia dodalam jeszcze ząbki czosnku. Pyszne:)
OdpowiedzUsuńMiło mi!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Ustawiłam piekarnik na 180* i już po 15 minutach były spalone:(
OdpowiedzUsuńJak grube są te twoje słupki @ketoreva? Podczas z termoobiegiem, góra-dol, grill, czy jeszcze inne ustawienia?