Flaczki z majerankiem i chili
Flaczki to chyba jedna z najbardziej popularnych dań-zup kuchni polskiej prawda? Zaraz obok kapuśniaczku, ale na kapuśniak dostaliście już przepis, który możecie znaleźć tutaj [klik]. Dziś przyszła pora na mój rodzinny, prosty przepis na ostre flaczki wołowo-drobiowe z mnóstwem przypraw:) Grunt to dobry bulion!
Przepis na 2,5 litra flaczków (około 10 porcji):
- 2,5 litra bulionu (np z przepisu tutaj [klik])
- 1 kg flaków wołowych
- 0,5 kg czyli około 3 udka z kurczaka (wyciągnięte z ugotowanego rosołu)
- 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, dwie płaskie łyżki soli
- pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki chili, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, 2 łyżeczki majeranku
Ugotować bulion zgodnie z powyższym przepisem lub własnym. Flaczki dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka z wodą. Gotować około 2h, aż zmiękną. W razie potrzeby gotować jeszcze dłużej. Następnie odcedzić i przepłukać wodą. Wrzucić do gotującego się bulionu (odcedzonego wcześniej z warzyw, kości i mięsa). Gotować około 20-25 minut, a następnie wrzucić obrane z kości, ugotowane i pokrojone lub poszarpane mięso z udek kurczaka. Można również dodać pozostałe mięso na którym był gotowany rosół np oskubane z resztek mięsa kości wołowe czy wieprzowe.
Doprawić i wyłączyć gaz. Podawać w dowolny sposób :) Na pierwszym zdjęciu flaczki są podane z bułeczkami z cukinii z przepisu tutaj [klik].
Makro (1 talerz z 10, flaczki z wliczonymi udkami kurczaka): około 288 kcal
B: 35,2
T: 16,6
W: 2,5
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz