Dynia makaronowa faszerowana wołowiną i mozarellą
Powoli sezon dyniowy dobiega końca. Udało mi się kupić jeszcze dwie dynie makaronowe, więc łapcie nowy przepis :) Dzisiaj na blogu wersja faszerowana! Danie idealne, gdy macie chwilkę czasu na nafaszerowanie i wrzucenie dania do piekarnika, które robi się samo :)
Przepis na około 3 porcje:
- 500 g wołowiny (można użyć innego mięsa)
- 500 g dyni makaronowej (lub innej np hokkaido)
- 125 g mozarelli (lub sera żółego czy innego)
- duża szczypta soli, pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka oregano, pół łyżeczki kolendry, odrobinka chili
Mięso wyrobić z przyprawami i nafaszerować nim wydrążoną i oczyszczoną z pestek dynię.
Na górze ułożyć pokrojoną w plasterki mozarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni.
Piec około godziny, aż dynia zmięknie, a mięso będzie po przekrojeniu upieczone. Podawać w dowolny sposób :) Danie jest bardzo rozgrzewające! Idealne na chłodny dzień :)
Makro (1 porcja z 3 z przepisu): około 438 kcal
B: 41,6
T: 25,6
W: 9,2
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz