Wytrawna babka z boczkiem i cukinią
Kto lubi mięsne potrawy, a nie lubi się dużo przy nich napracować zagląda na bloga po przepis! :) Zapraszam również tych, którzy pokochali mój przepis na mielone z cukinią, ponieważ dziś na blogu bardzo podobna i dużo prostsza wersja z mięsem mielonym :)
Przepis na małą foremkę do babki:
- 300 g szynki wieprzowej (lub karkówki czy łopatki wieprzowej)
- 200 g boczku
- 1 jajo
- 500 g cukinii (waga przed odciśnięciem)
- łyżeczka soli, szczypta pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka majeranki, szczypta kminku, szczypta rozmarynu, szczypta oregano, łyżeczka czosnku suszonego
- 10 g smalcu do wysmarowania foremki
- 10 g smalcu do smażenia
- 50 g cebuli (pół średniej)
Cebulkę posiekać w kostkę i zeszklić na smalcu. Wysmarować foremkę smalcem. W misce wymieszać podsmażoną cebulkę, zmieloną szynkę i zmielony boczek oraz startą na tarce i odciśniętą cukinię. Doprawić i dokładnie wyrobić. Przełożyć całość do foremki (można lekko posypać wcześniej dno czarnuszką).
Piec całość około 50-55 minut w 180 stopniach, a następnie ostudzić (babka wciągnie wytopiony tłuszcz i wodę). Jest bardzo soczysta:)
Makro (1/4 babki mięsnej): około 548 kcal
Piec całość około 50-55 minut w 180 stopniach, a następnie ostudzić (babka wciągnie wytopiony tłuszcz i wodę). Jest bardzo soczysta:)
Makro (1/4 babki mięsnej): około 548 kcal
B: 20,5
T: 50,1
W: 6
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
548 to na cala babke czy na porcje?
OdpowiedzUsuńJest napisane 1/4 babki czyli podzielone na 4 porcje i makroskładniki podane dla 1:)
UsuńPozdrawiam :)