"Szyszki" z orzeszkami i masłem orzechowym
Kto wychował się w latach 90 i pamięta popularne wówczas "Szyszki" z preparowanego ryżu? Zawsze robiłam z mamą podobną wersję (zazwyczaj przed świętami), ale domową i pełną orzechów. Okazuje się, że można ją uprościć i zrobić 100% zdrowe i niskocukrowe szyszunieeee! Znajdą się wielbiciele czekolady i masła orzechowego?:) Dzieci będą zachwycone:)
Przepis na około 15 szyszek:
Baza:
- 50 g czekolady gorzkiej min 85%
- 50 g masła orzechowego (np migdałowego)
- opcjonalnie: kropelka aromatu rumowego czy pomarańczowego
Bakalie:
- 50 g orzechów laskowych* (drobno posiekane)
- 50 g migdałów* (użyłam w całości, można posiekać)
- 50 g orzechów włoskich* (lekko posiekane)
*Można użyć innych, posiekanych bakalii. W przypadku wiórek proponuję użyć mniej, aby masa po wymieszaniu pozostała gęsta.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na malutkim gazie w rondelku, dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać.
Wsypać wybrane orzechy i obtoczyć dokładnie w masie.
Po tym czasie chrupiące czekoladki orzechowe są gotowe!:) Można je zamrozić lub przechowywać 4-5 dni w lodówce.
Makro (1 "szyszka" z bakaliami z przepisu): około 99 kcal
B: 2,6
T: 9,1
W: 1,8
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Polecam Ci spróbować szyszek z masła, czekolady i płatków kokosowych - pycha :) u mnie robiło się szyszki z płatków kukurydzianych.
OdpowiedzUsuńKukurydzianą wersję i z masłem też znam :) Chciałam zrobić taką pod orzechową :) Ale oczywiście można sobie zamienić na zwykłe masełko.
UsuńPozdrawiam!